Euro baart meeste zorgen

Europeanen maken zich het meest zorgen over de economische gevolgen van de invoering van de euro. De millenniumbug geeft de minste reden tot zorg. Voor een economische recessie in eigen land vrezen de Britten het meest, de Duitsers en Spanjaarden het minst.

Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek naar de `financiële bewustwording' onder inwoners van zeven Europese landen (België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) in opdracht van AXAInvestment Managers.

De zorg over de mogelijke gevolgen van de invoering van de euro wordt het meest aangetroffen bij de Fransen (44 procent) en het minst bij de Italianen (10 procent). Nederland scoort gemiddeld met 20 procent. Nederland en het maken zich het minst druk over de werkloosheid (2 procent), Duitsland het meest (37 procent). De Duitsers maken zich ook het meeste zorgen over een eventuele belastinghervorming (18 procent) in de Europese gemeenschap; de Fransen en Belgen zitten daar het minst mee. Gevraagd naar de belastingschijf voor de inkomstenbelasting zegt 66 procent van de Fransen zich daar niet van bewust te zijn, 66 procent van de Duitsers weet het wel. Nederlanders weten ook (64 procent) volgens welke schijf men belasting betaalt.

De bereidheid om te investeren in andere Europese landen is het minst aanwezig bij de Italianen (29 procent) en het meest bij Duitsers (49 procent) en Nederlanders (43 procent). Duitsers hebben het meest van de ondervraagde Europeanen vertrouwen in het beleggen (51 procent), Fransen het minst (15 procent). Bij Nederlanders is dit vertrouwen er bij 33 procent van de ondervraagden.

Voor een financieel advies gaat men overal vooral – met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk - naar de bank. De `financieel adviseur' is in het VK iets populairder (43 procent) dan de bank (35 procent). Belgen en Fransen (77 procent) hebben een stevig vertrouwen in hun bank. Italianen wenden zich voor financieel advies van de onderzochte Europeanen het meest tot hun familie (31 procent). Spanjaarden nemen een advies van vrienden met meest serieus (23 procent), Nederlanders hebben daar het minst vertrouwen in (13 procent).

Van de ondervraagden voorzien 52 procent van de Britten een economische recessie binnen een jaar in eigen land. Duitsers (19 procent) en Spanjaarden (20 procent) hebben veel minder vrees. Van de Nederlandse ondervraagden verwacht 23 procent een recessie.

Naast het vertrouwen werd ook de kennis van financieel-economische basisprincipes gemeten. En die bleek op sommige onderdelen bescheiden. Van de ondervraagde Fransen meent 61 procent dat een rentedaling goed voor spaarders was; vooral Belgen en Italianen waren het daar mee eens (51 procent). Duitsers (23 procent) en Nederlanders (14 procent) denken daar anders over.