Artillerie-eenheid naar Macedonië

De Nederlandse regering wil op korte termijn een artillerie-eenheid naar Macedonië sturen om de veiligheid van de daar gelegerde NAVO-troepen te waarborgen. Het gaat om honderd militairen van de `Gele Rijders' uit Arnhem, voorzien van 5 M109 houwitsers met een bereik van zo'n twintig kilometer.

Dit heeft het ministerie van Defensie gisteren bekend gemaakt. Volgens chef-staf defensie luitenant-admiraal L. Kroon zal de Tweede Kamer zo snel mogelijk worden ingelicht over deze beslissing.

De totale hoeveelheid Nederlandse militairen in Macedonië blijft ongeveer gelijk. De artilleristen komen in de plaats van de 81 man Nederlandse genie-troepen van het 11e pantser-geniebataljon uit Wezep, die volgens de planning over twee weken moeten worden afgelost. De genie-troepen hebben op de basis Petrovac, vlakbij de Macedonische hoofdstad Skopje, onderkomens gebouwd voor de Nederlandse militairen van de luchtmobiele brigade. Die zullen naar verwachting in juni op de basis worden gestationeerd.

Het inruilen van de artilleristen voor genie-troepen betekent volgens Defensie niet dat de mogelijkheden voor Nederlandse troepen om hulp te bieden aan de tienduizenden vluchtelingen afnemen. Bovendien zullen de genie-troepen in de twee weken die ze nog te gaan hebben zoveel mogelijk assistentie verlenen, aldus een defensiewoordvoerder.

Op korte termijn zullen de Nederlandse genisten gaan meehelpen aan de opbouw van een vluchtelingenkamp in de buurt van de stad Tetovo. De Nederlandse genisten zullen vooral waterleidingen, elektra en sanitaire voorzieningen aanleggen. Ook zullen ze de Macedoniërs assistentie verlenen bij het bouwen van tijdelijke onderkomens voor de vluchtelingen. Gisterochtend hebben waarnemers het terrein waar het kamp moet komen alvast verkend. Het is evenwel nog niet duidelijk wanneer de Nederlandse genisten kunnen beginnen. Volgens Defensie verloopt de besluitvorming van de Macedonische regering erg traag.