Aan het spit

In de Ronde van Vlaanderen worden generaties, door taal onderscheiden volksgemeenschappen, rang en stand samengebald. De moeder van alle klassiekers galmt als een stem die zichzelf herneemt, jaar na jaar. Erosie noch slijtage. Even oud als de kasseien tussen Geraardsbergen en Meerbeke en zo jong als de laatste winnaar. De Ronde spreekt aan het trage ritme van het oermodel. De Ronde is een geur waar zelfs Hugo Claus geen naam voor vindt. Verlies laat zich overal herroepen, maar niet in Vlaanderens mooiste.

Even leek het er op dat de Ronde was herleid tot een vignet van de werkelijkheid. De Mapei-affaire in de Driedaagse van De Panne had de tweede lenteklassieker in het hart getroffen. Gedoodverfde winnaars als Museeuw en Bartoli opgepakt door het gerecht, dat kon niet. De zwaarste crimineel moet aan de start van de Ronde van Vlaanderen komen, als hij er de benen voor heeft. De Ronde staat buiten farfelue scheidslijnen van goed en kwaad. Wat Jouwerd voor Geert Mak is, is de Ronde voor Belgen: een geweldig onderwerp dat zich door geen enkele sensatie laat besmeuren. Hoeren, husselaars en ministers weten dat. Een regionaal onderzoeksrechtertje wist dat niet.

Er was de voorbije dagen paniek in Brussel en omstreken. Dat nu ook de ploeg van nationale halfgod Johan Museeuw verdacht werd van dopingpraktijken deed de Belgen zeer. Het Kosovo-verdriet werd meteen een sub-item op de televisiezenders. Vijf ampullen amfetamine sneed dieper door de ziel dan de bommen en granaten op Pristina. Wielrennen is `gans het volk'. En dus werden snedige kamervragen gesteld over het schurftige gedrag van de onderzoeksrechter die de Mapei-renners uit het peloton had geplukt. Wielrenners zijn heiligverklaard voor het leven.

Politici wekken jaar in jaar uit tevergeefs de suggestie dat ze naar zweet ruiken. Daarom willen ze zo graag mee op de foto na een klassieker. Het kamerlid Dees en Dries van Agt hadden daar ook een handje van weg. In België kruipen halve regeringen mee op het podium om naast Museeuw of Van Petegem te gloriëren op een prestatie die ze in het beste geval vanuit een limousine hebben gevolgd. Ze zijn te lomp om het bloemenmeisje te kussen, maar poseren naast de winnaar kunnen ze als de beste.

Iemand zei eens: `Succes is de ergste vorm van falen omdat er hoe dan ook een prijs voor moet worden betaald.' Juist daarom horen al die beëdigde gezagdragers zich ver te houden van het podium. In de Ronde van Vlaanderen lukt het niet. Opeens blijkt België wel vijftien ministers van Sport en Cultuur te hebben. Die parade van etalagebenen is het summum van wansmaak, maar leer ze mij kennen, politici met talent voor smaak.

Mapei-renners opgepakt, Tour-organisator Jean-Marie Leblanc verhoord, Daniel Baal, voorzitter van de Franse wielerfederatie in staat van beschuldiging gesteld, de heksenjacht blijft duren. En straks is Gianni Bugno, ogenschijnlijk de absolute stilist van leven en welzijn, aan de beurt om uit te leggen wie hij met vijf ampullen amfetamine wilde beroezen. Terecht sidderde Joop Atsma, voorzitter van de wielerunie, dat hem dit ook kon overkomen. Atsma heeft een soigneurskop – als morgen iemand schrijft dat hij een kloon van Willy Voet is, zeg ik amen.

Het wielermilieu is een ambulant orgasme van list en bedrog. Er is niets op tegen om daar de bezem door te jagen. Maar dan wel op de maat van mensenrechten, niet op pooiersniveau. De bijna systematische furie van Justitie om renners te ontluisteren is verdacht. Zou het kunnen dat de magistratuur in het peloton het medium heeft gevonden om het volk te treffen? Cruijff is van Barcelona, Gullit van Mandela, Overmars van de meisjes – renners zijn van iedereen. Wellicht is dit te veel eer voor gefrustreerde onderzoeksrechters die zich niet bemind weten en die zich in hun scoringsdrift getemperd voelen door `hogere belangen'. De politiek is onbereikbaar, dan maar het volk aan het spit.

Jammer voor procureur Louis Denecker van het parket van Kortrijk, maar de Ronde van Vlaanderen wordt morgen gewoon gereden. Jawel, op EPO en amfetamine, maar ook op de fanfare van twintig gekke wielernaties.