Zwemmers ontevreden met zilver en brons

Teleurstelling overheerste gisteren bij de Nederlandse zwemploeg op de openingsdag van de wereldkampioenschappen kortebaan (25 meter) in Hongkong. Drie medailles won de selectie van bondscoach Stefaan Obreno weliswaar, maar een gouden plak zat er niet bij. Pieter van den Hoogenband (brons 200 vrij), Marcel Wouda (zilver 400 wissel) en de mannen-estafetteploeg (zilver 4x100 vrij) moesten ieder hun meerdere erkennen in zwemmers uit Australië, de sterkste zwemnatie van dit moment.

Opzienbarend was het wereldrecord dat Jenny Thompson vanmorgen in de series op de klokken zette. Op de 100 meter wisselslag verbeterde de Amerikaanse haar eigen toptijd met ruim twee seconden, 59,30 om 1.01,41. Kort daarvoor kwam de Slowaakse Martina Moravcova al tot 1.00,35. Beiden ontvangen 30.000 gulden van de wereldzwembond FINA, die voor het eerst prijzengeld uitkeert bij een groot internationaal toernooi. Voorheen was het geld afkomstig van sponsors.

Ian Thorpe was gisteren de eerste die een cheque in ontvangst mocht nemen. Op de 200 meter vrije slag verbeterde de pas 16-jarige Australiër met 1.43,26 het oudste record bij de mannen, sinds 1990 in bezit van de Italiaan Giorgio Lamberti (1.43,64). Tweede werd Thorpes landgenoot Michael Klim, begin vorig jaar de ster bij de WK langebaan (50 meter) in Perth.

Thorpe en Klim behaalden hun winst in de slotfase toen zij Van den Hoogenband passeerden. De 21-jarige student ging lange tijd aan de leiding. Dertig meter voor het einde echter viel hij ten prooi aan een inzinking. ,,Ik was aan mijn einde'', zei Van den Hoogenband naderhand. ,,Ik had de grootste moeite het trappetje af te komen na de race. Ik leek wel een oud mannetje.''

Wouda stelde teleur op de 400 meter wisselslag, het nummer waarop hij tot vorig najaar wereldrecordhouder was. Net als Van den Hoogenband viel de 27-jarige kopman van de nationale ploeg in de slotfase ver terug. De overwinning ging naar zijn eeuwige rivaal, de Australiër Matthew Dunn, die maar liefst drie seconden sneller was, 4.06,05 tegen 4.09,29.

Over de oorzaak van het verval tastte Wouda in het duister. ,,Technisch is het beter dan bij de EK in Sheffield, maar ik kan er niet doorheen gaan. Ik kan niet voorbij de grens. Dat is jammer, maar niet verontrustend.''

Over hun verrichtingen op de 4x100 vrij waren Van den Hoogenband en Wouda wel tevreden. Samen met Mark Veens en Johan Kenkhuis realiseerden beide PSV-zwemmers een nieuw Europees record, 3.11,57. Het bleek evenwel onvoldoende om Australië te verslaan. ,,Die Australiërs dwingen het af en wij niet, zo simpel is het'', luidde de conclusie van PSV-trainer Jacco Verhaeren.

Veens zwom vanmiddag in de halve finale van de 50 vrij een Nederlands record, 21, 71. In de series bleef de Limburger als enige onder de 22 seconden, 21,99. Een andere medaillekandidaat is de estafetteploeg op de 4x200 vrij, zeker omdat Australië vanmorgen werd gediskwalificeerd. Als reden voerden de FINA-officials op dat de ploeg in een andere volgorde optrad dan vooraf op het deelnemersformulier was aangegeven.