Utrecht steekt UNA-geld in infrastructuur

De gemeente Utrecht wil honderd miljoen gulden investeren in de naoorlogse wijken, in de bereikbaarheid van de stad en in achterstallig onderhoud van de openbare ruimte.

Het geld is afkomstig uit de verkoop van het energieproductiebedrijf UNA aan het Amerikaanse bedrijf Reliant Energy.

Wethouder G. Mik (financiën) heeft dit gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van de Voorjaarsnota. Utrecht rekent met de verkoop van UNA op een opbrengst van 350 miljoen gulden. Daarvan wordt 250 miljoen gulden aan de algemene reserve toegevoegd.

Reliant heeft een bod van 4,5 miljard gulden op UNA uitgebracht. Behalve Utrecht zijn ook Amsterdam en de provincies Utrecht en Noord-Holland aandeelhouder. De verkoop die afgelopen maandag is bekrachtigd, moet nog worden goedgekeurd door de minister van Economische Zaken.

De vraag is in hoeverre niet-rendabele investeringen die in het verleden zijn gedaan, onder andere voor milieudoeleinden, bij de verkoop in rekening moeten worden gebracht.