Steekwapens bij politie ingeleverd

In de afgelopen maand zijn in Amsterdam 435 steekwapens ingeleverd, waaronder schilmesjes en schroevendraaiers. Ook werden 44 andere wapens verzameld, zoals wurgstokken, neppistolen en spuitbussen met pepperspray. Wie nu nog met een wapen op zak loopt, kan een boete van 500 gulden krijgen.

Het gemeentebestuur, politie en justitie in Amsterdam hadden besloten dat er in de maand maart een generaal pardon zou gelden. Wapens die volgens de Wet wapens en munitie verboden zijn, konden anoniem en straffeloos worden ingeleverd op het politiebureau of in containers gedeponeerd. De politie vindt de actie een succes. ,,We hadden minder wapens verwacht.''

Nu de inleveractie is afgelopen, gaan politie en justitie verboden wapenbezit strenger aanpakken. Personen die tijdens de uitgaansuren messen, tafelpoten, afgebroken flessen of injectienaalden bij zich hebben, worden aangehouden en vervolgd.

Ook in de horeca en op scholen zal harder worden opgetreden. Wie een wapen op zak heeft wordt niet binnengelaten.