Polietsietje spelen

,,Niet schrikken, hoor'', zegt Annelieke van den Berg (8) tegen haar vriendin Annelotte van Veen (6). Ze lopen samen naar een hoekje in Museum Boerhaave in Leiden. Daar heeft Annelieke een glazen pot gevonden met iets bijzonders erin: vingers! ,,Het zijn net wortels'', roept Annelotte. ,,Vies hè?'' zegt Annelieke. De vingers zitten al tachtig jaar in de pot. In 1919 werd in een Nederlands dorpje een directeur van een fabriek vermoord. De politie-inspecteur die de dader moest zoeken, vroeg aan een assistent of hij vingerafdrukken van het slachtoffer kon opsturen. Maar de assistent begreep de opdracht niet. Hij maakte geen afdrukken, maar hakte de vingers af en stuurde ze op. Sindsdien zitten ze alle tien in de pot, die nu te zien is op de tentoonstelling Opsporing Bezocht.

De tentoonstelling gaat over het oplossen van misdrijven. Daarvoor doen deskundigen allerlei onderzoeken. Zulk werk heet forensische wetenschap. Aan vingerafdrukken en iemands handschrift kun je bijvoorbeeld zien wie hij of zij is. En als je voetsporen op het strand bestudeert, ontdek je iets over degene die ze maakte. Liep die persoon op blote voeten of droeg hij juist gympen of bergschoenen? En welke schoenmaat heeft hij? Vooral politie-inspecteurs en schrijvers van spannende verhalen weten veel over dat soort proefjes.

De tentoonstelling is een speurtocht. Bij de ingang van het museum krijg je een politiedossier. In dat boekje staan aanwijzingen waarmee je de moord in het Gruwelsteinse bos moet oplossen. Om de dader te vinden, moet je bijvoorbeeld de remafstand van een auto meten en valse schilderijen zoeken. Met je handen in je zakken, want dat doen echte detectives. Onderweg kom je allemaal dingen tegen die rechercheurs bij hun werk gebruiken. Zoals een computer waarmee je boeven kunt tekenen door met de muis op verschillende ogen, neuzen en monden te klikken. Net zo lang tot het gezicht op het beeldscherm lijkt op dat van de vermoedelijke dader. Ook is er een speciale lamp waarmee je vals geld kunt opsporen. Door een paarsblauw licht op een tientje te schijnen, zie je felgele kruldraadjes die bij gewoon licht onzichtbaar zijn. In vals geld zitten die draadjes niet.

Dennis van der Weijde (10) doet de speurtocht voor de tweede keer. ,,Laatst was ik hier met de klas, voor een andere tentoonstelling. Toen zag ik dat ze deze speurtocht hadden en die leek me veel leuker. Daarom heb ik hem vorige week gedaan met twee vriendjes, maar we hebben hem niet afgekregen.'' Nu helpt de vader van Dennis met het invullen van het politierapport. Het mooist vindt Dennis het autowrak middenin de tentoonstellingsruimte. De voorkant van de ingedeukte auto staat tegen een boom en de voorruit is gebroken. Om de auto is een rood en wit gestreept lint geknoopt met de tekst `Niet betreden: politie'. ,,Dat heb ik weleens op televisie gezien'', zegt Dennis. ,,Ik kijk vaak naar RTL 5.''

Op de tentoonstelling zijn nog veel meer dingen die je ziet in politieseries en misdaadprogramma's. Zoals pistolen en ruiten met kogelgaten, en plakband op de vloer om aan te geven dat op die plek een lijk gevonden is. Edwin Marsman (11) weet precies hoe alles heet. ,,Ik kijk vaak naar Inspector Morse. Ik raad bijna altijd wie het gedaan heeft.'' De speurtocht vind hij best moeilijk, maar hij is sneller klaar dan zijn zusje Jenneke (9) en haar vriendin Hilde Claassen (11). Zij hebben niet zoveel ervaring met politiewerk. Jenneke: ,,Ik kijk nooit naar Morse. Ik moet heel vroeg naar bed.'' Maar ze vinden de speurtocht wel spannend. Hilde: ,,Je lost niet zo vaak een moord op.''

Roel Strijker (11) bezoekt de tentoonstelling met zijn broers Jos (9) en Peter (`bijna 7'). Rechercheur lijkt hem een interessant beroep. ,,Maar ook wel eng. Je moet heel voorzichtig zijn en je mag nergens aankomen.'' Thuis spelen ze vaak politietje met z'n drieën. Daarom vinden ze de speurtocht extra leuk. ,,In een zaal vonden we een dreigbrief met gekleurde letters die uit de krant waren geknipt'', zegt Roel. ,,Dat ga ik ook een keer doen.''

Je kan de Opsporing Bezocht-speurtocht nog doen t/m 11 april. Van dinsdag t/m zaterdag tussen 10 en 17 uur, en op zon- en feestdagen, ook eerste en tweede paasdag, van 12 tot 17 uur. Politiedossiers liggen klaar bij de receptie. Adres: Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden. Tel. 071-5214224. Toegang: kinderen ƒ 2,-, volwassenen ƒ 5,-.

    • Eveline Stoel