Pijnlijke missers

Radiopresentator Alan Partridge is een absolute anti-held. Zijn vrouw is er vandoor met de fitnessinstructeur, hij lijdt aan hardnekkige voetschimmel en roos en zijn auto wordt bijna dagelijks met scheldwoorden beklad door lokale vandalen. Partridge's uiterlijk – lullige vesten, geblokte stropdassen en een zwaar verouderd kapsel – onderstrepen zijn onhandige gedrag. Zijn luchtig bedoelde grapjes lopen onveranderlijk uit op pijnlijke missers, iedere poging tot betekenisvolle conversatie verzandt in een verhaspeling van cliché's.

Ondanks zijn ontslag bij de BBC blijft Partridge hardnekkig hopen op betere tijden. Met een map vol ideeën voor programma's over onder andere apentennis, binnenstad-sumoworstelen en een kookrubriek in een gevangenis probeert hij zijn vroegere werkgevers te vermurwen hem een tweede kans te geven. Die zit er natuurlijk niet in en Partridge is veroordeeld tot een leven in een mistroostig motel en het presenteren van een regionaal radioprogramma op een onchristelijk tijdstip.

Komiek Steve Coogan introduceerde Alan Partridge voor het eerst bij de Britse Radio 4. De BBC bracht I'm Alan Partridge enkele jaren geleden op het scherm waar Coogans typetje uitgroeide tot lieveling van pers en publiek. Net 5, dat zijn programmering voor een groot deel dichtmetselt met Britse aankopen, begint vandaag met het wekelijks uitzenden van de populaire comedyserie.

I'm Alan Partridge, dat uitblinkt in een snelle aaneenschakeling van rake one-liners en wrange situatieschetsen, is doordrenkt van het soort zelfspot en ironie die ook het handelsmerk zijn van andere Britse comedy-grootheden als John Cleese en Rowan Atkinson. Vooral de tegenstelling tussen Partridge's ongebreidelde arrogantie en botheid en de intense treurigheid van zijn mislukte leven, verlenen de humor een zwart en vlijmscherp randje.

I'm Alan Partridge. Net 5, 22.30-23.00