Pas verschenen

Graa Boomsma: Laagland. Prometheus, 185 blz. ƒ29,90

De nieuwe roman van Graa Boomsma (1953) speelt zich af in een dorp in de jaren zestig waar een moeder weigert nog langer moeder te zijn, nadat ze is bevallen van haar tweede zoon.

Alfred Kossmann: De mannen waaruit ik besta. Querido, 223 blz. ƒ39,90

Korte prozastukken van Alfred Kossmann (1922-1998) die van september 1995 tot en met maart 1998 eens in de twee weken op de Achterpagina van NRC Handelsblad stonden.

Jaap van Heerden: Proza warmee je meisjes vangt. Prometheus, 120 blz. ƒ24,90

Ook de stukken van Jaap van Heerden verschenen voor een groot deel in deze krant. Hij bespreekt een aantal vragen en pijnlijke zekerheden waarmee de moderne mens moet leren leven.

Vamba Sherif: Het land van de vaders. Vert. Manon Smits, De Geus, 317 blz. ƒ49,90

Debuutroman van de in Liberia geboren Vamba Sherif (1973) over de stichting van zijn geboorteland, de eerste zwarte republiek ter wereld, in 1822 door vrije slaven uit Amerika. Tegen deze achtergrond vertelt Sherif het verhaal van de bewoners tijdens de eerste jaren van Liberia en de doorwerking daarvan op het huidige West-Afrika. Sherif kwam in 1993 naar Nederland, na met zijn familie in Koeweit en Syrië te hebben gewoond.

Norman Mailer: Het Evangelie volgens de Zoon. Vert. Guido Golüke, De Arbeiderspers, 194 blz. ƒ36,90

Roman uit 1997 van Pulitzer Prize (2x) en National Book Award winnaar Norman Mailer (1923) waarin hij Jezus als mens met twijfels en zwakte, maar anderzijds ook met passie en kracht, beschrijft. Jan Donkers over The Gospel according to the Son: `Mailer doet een bewonderenswaardige poging Jezus van vlees en bloed te voorzien'. (Boeken 2-5-97)

Irvine Welsh: Smeris. Vert. Ton Heuvelmans, De Arbeiderspers, 377 blz. ƒ49,90

Roman over een politierechercheur die een hartgrondige hekel aan anderen heeft. Het verslag van zijn ondergang wordt verteld `met een mengeling van onbeschaamdheid, botheid en humor'. Sietse Meijer over Filth: `Het lukt Welsh om de lezer mededogen te laten voelen voor een schijnbaar gewetenloze man.' (Boeken 28-8-98)

Alberto Manguel: Een geschiedenis van het lezen. Vert. Tinke Davids, Ambo, 416 blz. ƒ75,–

Kees Fens & Uta Janssens: Poseren voor de bladspiegel. Querido, 124 blz. ƒ37,50

Een onderzoek naar wat het betekent lezer van boeken te zijn. De in Buenos Aires geboren Alberto Manguel (sinds 1985 Canadees) vertelt o.a. over leesclubs in middeleeuwse Frankrijk, de Kamelenbibliotheek van de grootvizier van Perzië en de uitvinding van de boekdrukkunst.

Ook Kees Fens en Uta Janssens laten zien hoe leesgewoonten zich in de loop der eeuwen hebben ontwikkeld. Het accent ligt op de documentatie van de leesrituelen in de 18de eeuw.

Aldous Huxley & Christopher Isherwood: Jacobs handen. Vert. Pauline Moody, Element, 142 blz. ƒ34,50

In 1997 in een koffer in het huis van de Huxley's, door actrice Sharon Stone, ontdekt manuscript. Het filmscript, bijna zestig jaar geleden door Huxley en Isherwood geschreven, gaat over een onbeholpen boerenknecht die met zijn handen de manke dochter (Sharon geheten) van zijn werkgever geneest. De novelle zal verfilmd worden.

A.C. Jordan: De wraak van het voorgeslacht. Vert. Robert Dorsman, Podium, 315 blz. ƒ45,-

Eerste in het Nederlands vertaalde roman uit het Xhosa (de taal van Nelson Mandela) van A.C. Jordan (1906- 1968), hoogleraar Afrikaanse taal-en letterkunde in Californië en Wisconsin. Deze roman uit 1940 vertelt het verhaal van een jonge prins, die naar zijn land wordt teruggeroepen omdat het volk een nieuwe leider nodig heeft. Met een nawoord van Henk van Woerden en Vernie February.