`NAVO, wanneer ik?'

Aleksandar Gjorgjevic heeft op zijn blauwe jack een schietschijf gespeld met de tekst `NAVO, wanneer ik?' Hij kijkt in het centrum van de Macedonische hoofdstad Skopje tevreden toe hoe tweeduizend mensen kwaad betogen tegen de NAVO-luchtacties tegen Joegoslavië.

De betoging is de eerste van deze aard waarvoor de Macedonische overheid toestemming heeft verleend. Vanaf nu willen de pro-Serviërs elke dag in Skopje betogen, tot ,,de fascistische bombardementen van de NAVO-moordenaars voorbij zijn'', zo vertelt Gjorgjevic. ,,Wij lossen onze problemen zelf wel op. Daar heeft de NAVO niks mee te maken'', aldus de 24-jarige student, terwijl verderop retorische bijdragen worden afgewisseld met muziek. De berichten uit Kosovo over etnische zuiveringen doet hij af als `propaganda' en de vluchtelingenstroom als `een opgeblazen mediagebeurtenis'.

De Slavische Macedoniërs hameren op handhaving van de etnische balans in het land. ,,Als het aantal Albanezen stijgt dan is dat een grote bedreiging voor de politieke stabiliteit'', zegt Gjorgjevic. ,,Veel vluchtelingen zullen hier blijven en dan is een burgeroorlog niet te voorkomen. Zoals de verhouding nu is, zo moet die blijven.'' Volgens de student bestaat de Macedonische bevolking nu voor een kwart uit Albanezen. Hij vindt hen ,,een ander soort mensen'', ze zijn ,,lui, onbetrouwbaar en hebben veel kinderen die ze nauwelijks kunnen voeden''. ,,Ik discrimineer niet. Het blijkt gewoon uit de statistieken. Ik vind dat alle Albanezen moeten worden ondergebracht in een eigen staat.''