Museum voor oertijd

In het Oertijdmuseum De Groene Poort in Boxtel zijn vanaf morgen de fossiele resten te zien van tien miljoen jaar oude walvissen en andere grote zeebewoners. Om een indruk te geven hoe die beesten er werkelijk hebben uitgezien, is ook het skelet geëxposeerd van een van de drie potvissen die in 1995 aanspoelden op Terschelling.

Het museum is ontstaan dankzij het particuliere initiatief van een Brabander die dertig jaar lang zandafgravingen heeft afgezocht naar fossielen en andere historische overblijfselen. Hij stelde zijn collectie aanvankelijk in eigen beheer tentoon. Dankzij een subsidie van de overheid is de verzameling nu ondergebracht in een speciaal gebouwd museum.

De fossiele resten zijn vermoedelijk afkomstig van twintig verschillende voorlopers van onder meer de Groenlandse walvis, de kleine walvis en de potvis. Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) verricht morgenochtend de officiële opening. (ANP)