Mapei-renners gaan vrijuit in dopingzaak

Een Italiaanse verzorger van de wielerploeg Mapei heeft zich schuldig gemaakt aan het versturen van vijf ampullen amfetamine die verstopt waren in een videoband. Vandaag is hij aan de onderzoeksrechter in Kortrijk voorgeleid.

De amfetamine werd deze week op vliegveld Zaventem aangetroffen bij een routinecontrole van koeriersbedrijf DHL. Renners en ploegleiders hadden volgens Justitie geen weet van het verboden transport. Gisterochtend waren ze door de politie opgepakt, na de start van de slotetappe in de Driedaagse van De Panne. Gisteravond mochten renners en ploegleiding na verhoor naar huis.

Volgens manager Patrick Lefevere van Mapei is de betreffende verzorger, wiens naam niet werd vrijgegeven, vanaf 1 januari in dienst. De Italiaan Tiziano Morassut is de enige soigneur die zo kort werkzaam is bij Mapei. Hij is de vaste begeleider van de Italiaanse renner Michele Bartoli, de tweevoudige winnaar van de wereldbeker. Afgelopen winter zijn Morassut en Bartoli gezamenlijk van Asics naar Mapei verhuisd.

Volgens diverse bronnen zouden de ampullen met amfetamine zijn geadresseerd aan de vader van Gianni Bugno. De tweevoudig wereldkampioen stopte vorig seizoen en reed zijn laatste jaren bij Mapei.

Amfetamine is een verslavend pepmiddel dat in de jaren vijftig en zestig gemeengoed was in het peloton. Het is gemakkelijk opspoorbaar in de urine.

Volgens procureur Louis Denecker van het parket Kortrijk zijn gisteren geen verboden of verdachte middelen aangetroffen bij de werknemers van Mapei. Hij roemde hun medewerking en sprak bij herhaling dat de wielerploeg geen enkele blaam treft. ,,De geruchten zijn in de kiem gesmoord. Wij hopen dat de ploeg zondag meerijdt in de Ronde van Vlaanderen.''

Procureur Denecker gaf toe dat de timing van de politie-actie ongelukkig was. ,,Wij wilden pas 's avonds te werk gaan, maar door het uitlekken van het nieuws hebben we holderdebolder moeten handelen. Ons nadrukkelijke verzoek om het artikel nog niet te plaatsen, is volkomen genegeerd.'' De betreffende verslaggever van Het Laatste Nieuws ontkende dat de procureur om uitstel van het artikel had gevraagd. ,,U liegt'', brieste Denecker vervolgens.

Lefevere voelde zich medeverantwoordelijk voor de dopingaffaire. ,,Ik heb de bewuste persoon aangesteld en voel me persoonlijk gepakt. Aan de andere kant kan ik mijn personeel onmogelijk 24 uur per dag in de gaten houden.''

Het parket van Lille heeft Daniel Baal, voorzitter van de Franse wielerfederatie, gisteren in staat van beschuldiging gesteld. Baal is ,,medeplichtig aan het helpen van anderen om verboden stimulerende middelen te verkrijgen en te gebruiken''. Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc, eveneens gisteren verhoord, hoeft geen gerechtelijke stappen te vrezen.

In de Gazet van Antwerpen zegt Willy Voet vandaag dat hij als verzorger van Festina EPO kreeg van de Belgische Lotto-ploeg. ,,Lotto bevoorraadde Festina met EPO in de Midi Libre van vorig jaar'', aldus Voet. Vlak voor de Tour van '98 werd de Belg aangehouden met een auto vol verboden middelen. Dat was het begin van de dopingaffaire in de Ronde van Frankrijk.