Limburg boos over `gevoelloze' Jorritsma

Limburg vormt één front tegen het besluit van het `Randstadkabinet' om bijna 800 banen te schrappen bij het CBS in Heerlen. Politici uit alle lagen lopen te hoop tegen het bittere nieuws dat geen 1 aprilgrap bleek.

Oude tijden lijken weer te keren. Heel Limburg maakt zich op voor een confrontatie met `Den Haag', zoals dertig jaar geleden na de sluiting van de steenkoolmijnen. Toen wist een krachtige Limburgse lobby rijksdiensten als ABP en CBS als vervangende werkgelegenheid naar oostelijk Zuid-Limburg te halen. Nu zijn de rijen opnieuw gesloten, om te voorkomen dat het CBS goeddeels verdwijnt uit Heerlen. Minister Jorritsma (Economische Zaken) deelde haar voornemen tot de inkrimping gisteren officieel mee aan een delegatie uit Limburg, onder wie `gouverneur' B. baron van Voorst tot Voorst en burgemeester J. Pleumeekers van Heerlen.

De sfeer van het gesprek was kil, zo rapporteerden de Limburgers per mobiele telefoon op de terugweg aan de achterban. Jorritsma is vastbesloten de reorganisatie van het CBS door te zetten. De activiteiten worden geconcentreerd in de CBS-vestiging in Voorburg, Heerlen behoudt enkel een verwerkingseenheid. Van de 1.100 CBS-banen in de hoofdstad van de voormalige mijnstreek blijven er maar 330 over. Een groot aantal werknemers moet afvloeien, 270 collega's worden overgeplaatst naar de Randstad.

De feiten zijn nog zwartgalliger dan ik al gelezen had in de pers'', reageert ook burgemeester Pleumeekers. Hij noemt de reorganisatie een ramp voor het economisch en maatschappelijk klimaat in de regio. ,,Het is onaanvaardbaar dat er een recentralisatie plaatsvindt vanuit een economisch zwakke regio naar een sterke regio als de Randstad.''

Volgende week roept Pleumeekers het Platform Rijksdiensten weer bij elkaar. Die samenwerking van provincie, gemeenten en vakbonden in Limburg, die in 1993 de toen dreigende inkrimping van rijksdiensten in Zuid-Limburg tegenging, was net opgeheven. Het platform zal met grote inzet de Tweede Kamer proberen te overtuigen.

Gedeputeerde J. Tindemans (Economische Zaken) laat weten verbaasd en verbijsterd te zijn. Met die 800 CBS-banen verdwijnen nog eens 800 indirecte banen in de regio, schat Tindemans.

Limburg hoorde van de inkrimping via de media. Ook daarover is grote woede. Het personeel werd gistermiddag in het zonnetje op de binnenplaats van het CBS-kantoor, dat op een voormalig mijnterrein staat, door directeur-generaal A. Abrahamse van het CBS geïnformeerd over wat het personeel 's ochtends even voor een misplaatste 1-april grap had gehouden.

Het overbrengen van dit ,,politieke besluit was het moeilijkste moment uit mijn ambtelijke loopbaan'', hield Abrahamse zijn medewerkers voor.

Limburg maakt zich ondertussen op voor massaal en eensgezind verzet. Tweede-Kamerleden uit de regio hebben zich al tegen het plan uitgesproken, de provinciale en lokale politiek – van SP tot VVD – is klaar voor actie, de vakbonden rollen de mouwen op en de publieke opinie wordt beheerst door een gevoel van `ze moeten Limburg weer hebben'. Zo zijn ook de commentaren vanochtend in de regionale kranten. Gesproken wordt over een `onacceptabel besluit'.

De situatie onder het CBS-personeel in Heerlen is ronduit explosief, waarschuwt A. Amkreutz, voorzitter van de ondernemingsraad van het CBS. ,,Er wordt openlijk gesproken over een staking. We moeten ons verstand blijven gebruiken, maar de mensen zijn zeer emotioneel. De motivatie om de komende tijd hard te werken is bij velen weg. Jorritsma weet niet hoezeer dit besluit ingrijpt. Ze is gevoelloos. Als je als vrouw aan de top wilt komen, moet je blijkbaar harder zijn dan een man.''

Ook bij Amkreutz woede en verbijstering over het besluit van dit `Randstadkabinet'. Dat Voorburg dichter bij de klanten van het CBS zit, wuift hij weg. ,,Ha, ha, onze grootste klant is Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek in Luxemburg. Daar gaat zeventig procent van onze informatie naar toe.''

Ook al geen 1 aprilgrap zijn de nieuwste, sombere werkloosheidscijfers voor Heerlen die juist gisteren bekend werden. Voor het eerst sinds januari 1997 is vorig kwartaal een voorzichtige stijging van de werkloosheid geregistreerd. Uit de cijfers wordt duidelijk dat de voormalige oostelijke Mijnstreek nog steeds grote zorgen heeft. Het aantal werkzoekenden zonder baan bedraagt in Heerlen 13,7 procent van de beroepsbevolking, tegenover 9,2 procent voor Limburg als geheel en 9,4 procent voor Nederland. (De geregistreerde werkloosheid – feitelijk inzetbare werkzoekenden – bedraagt overigens landelijk 3,8 procent).