KPMG hoopt dat Canadezen blijven

Bestuursvoorzitter Ben van der Veer van KPMG heeft de hoop nog niet opgegeven dat zijn vijfduizend Canadese collega's de opzienbarende verhuizing naar concurrent Arthur Andersen alsnog afblazen. ,,Veel vennoten in dat land waren bijzonder verrast over de stap van de Canadese leiding. Volgende week moet tijdens een stemming blijken of de vereiste meerderheid van 75 procent van de vennoten akkoord gaat. Ik moet dat nog zien.''

Uit onvrede over de gang van zaken bij de accountantsfirma maakte KPMG Canada vorige week bekend het moederbedrijf te verlaten. Als lid van het hoogste bestuur van het wereldwijd opererende KPMG probeert Van der Veer zijn Noord-Amerikaanse collega's van de verhuizing af te houden. ,,Een onterechte angst voor dominantie van de Verenigde Staten en het weglopen voor problemen zoals een tegenvallende winstgevendheid zijn volgens mij de oorzaken'', aldus Van der Veer tijdens een toelichting op de jaarcijfers van KPMG Nederland. ,,Iedereen weet dat juist Arthur Andersen de regie zeer strak vanuit de Verenigde Staten voert en ook deze accountant zal de interne problemen in Canada, waaronder een lage winstgevendheid, willen oplossen. Maar goed, we zijn er in elk geval niet blij mee.''

Ook bij de fusie tussen KPMG en Pete Marwick in 1987 lagen de Canadezen al dwars. ,,Dergelijke afscheidingen zijn niet uniek. Toen PriceWaterhouse en Coopers vorig jaar samen gingen, hebben zich vijf of zes kleinere onderdelen bij KPMG aangesloten.'' Het vertrek van `Canada' met z'n 5.000 man zou het imago van KPMG echter een geduchte knauw geven. Mede door de schaalvergroting hoopt het Nederlandse deel van KPMG de kosten verder te kunnen beperken en de winstmarge te verhogen.

,,Alleen het gebrek aan medewerkers zou de groei kunnen vertragen'', blikt Van der Veer vooruit. ,,De behoefte aan advies op het vlak van automatisering en organisatie blijft ook in het lopende jaar groeien.'' Over 1998 werd (exclusief incidentele meevallers) een nettowinst van 45 miljoen gulden geboekt, een stijging van ruim 27 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet steeg met 16 procent tot 1,17 miljard gulden, terwijl de mondiale KPMG-organisatie de omzet met 15 procent zag stijgen tot 10,4 miljard dollar.

Van der Veer is nog niet tevreden over de winstgevendheid van de Nederlandse activiteiten. In het afgelopen jaar is de brutomarge (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) gestegen van 6,1 tot 6,5 procent. ,,Dat getal moet naar 10 procent toe. Op het Europese continent doen we het goed.''