Jeltsin ontslaat procureur opnieuw

President Jeltsin heeft vanmorgen voor de tweede keer in twee maanden het ontslag geëist van de procureur-generaal, in een poging een seks- en corruptieschandaal buiten het Kremlin te houden. Tegen Joeri Skoeratov is gisteren een strafzaak geopend op verdenking van ,,machtsmisbruik''. Dat gebeurde daags nadat deze voortgang rapporteerde bij zijn onderzoek naar een smeergeldaffaire binnen de Kremlinmuren. Skoeratov is een omkoopzaak op het spoor rond Jeltsins dochter Tatjana en zijn hofhouding. In ruil voor allerlei douceurtjes zouden zij een Zwitserse bedrijf hebben bevoordeeld.

Vanmorgen sloeg Jeltsin echter terug met zijn oekaze, die hem weer in confliuct brengt met Ruslands machtige gouverneurs. In de Federatieraad (Senaat) brachten deze regionale leiders Jeltsin vorige maand een zware slag toe door diens eis om Skoeratov te ontslaan naast zich neer te leggen. Het Kremlin toonde daarop televisiebeelden van de procureur in bed met twee vrouwen, hetgeen echter averechts werkte: de publieke opinie, het parlement en de media namen het op voor Skoeratov. Jeltsin benoemde daarop een commissie die moest nagaan of de procureur door zijn bordeelbezoek zijn ambtseed had geschonden. Skoeratov noemde vandaag de aanklacht tegen hem ,,totaal onwettig''.