Hoofdrol Haarhuis in Davis-Cupduel tegen Frankrijk

Het was geen verrassing dat bondscoach Michiel Schapers de routinier in het Nederlandse tennisteam een hoofdrol toebedeelde in de Davis-Cupwedstrijd tegen Frankrijk. Paul Haarhuis is in het profcircuit door de wol geverfd en de 32-jarige Brabander neemt in het Romeinse amfitheater in Nîmes dan ook drie partijen voor zijn rekening. ,,Het was een moeilijke afweging, maar Haarhuis heeft in het verleden al belangrijke punten voor het Nederlandse team binnengehaald'', luidde de motivering van Schapers.

In het enkelspel heeft Haarhuis in de Davis Cup 14 keer gewonnen en 7 keer verloren. Maar in het dubbelspel zal hij nooit meer een partner vinden als de vorig jaar gestopte Jacco Eltingh. Met Jan Siemerink vormt de nummer één van de dubbelranglijst morgen slechts een gelegenheidsduo. Vanwege teleurstellende resultaten verbrak Haarhuis enkele weken geleden de kortstondige samenwerking met de Amerikaan Patrick Galbraith. ,,Nooit walsten we eens over onze tegenstanders heen'', legde Haarhuis uit. ,,We hadden bovendien fundamentele meningsverschillen over hoe een ideaal dubbel er uit zou moeten zien.''

Een nieuwe, Nederlandse collega lag voor de hand. Bondscoach Schapers zou het toejuichen als Haarhuis en Siemerink ook in de ATP-Tour gaan dubbelen. ,,Ik heb Paul gezegd dat ik daar enthousiast over zou zijn, want dan kunnen we ook in het Davis-Cupteam weer een vast dubbel formeren. Maar de keuze blijft aan de spelers.'' En Haarhuis heeft al een andere keuze gemaakt. Nog voor de relatie met Galbraith was beëindigd, benaderde hij diens landgenoot Jared Palmer, die enkele jaren geleden een duo vormde met dubbelspecialist Richey Reneberg. ,,Ik ben altijd gecharmeerd geweest van het spel van Palmer'', zei Haarhuis.

Gold dat dan niet voor het spel van Siemerink? ,,Waarom zou ik een koppel vormen met Siemerink als we mogelijk maar één keer samen in de Davis Cup spelen?'', vroeg Haarhuis zich af. ,,Het is namelijk niet zeker of we onze programma's in de ATP Tour wel op elkaar kunnen afstemmen.'' De ranking van Haarhuis in het enkelspel (68) is immers beduidend lager dan die van Siemerink (32), waardoor de oudste speler van het Nederlandse team zich niet voor alle toernooien automatisch gekwalificeerd weet. Bij Palmer is Haarhuis ervan verzekerd dat de Amerikaan zijn programma zal afstemmen op de agenda van zijn Nederlandse dubbelspelpartner.

Op zijn beurt heeft Siemerink zo'n lage positie op de ranglijst voor dubbelspelers dat hij gebaat is bij een collega die wel overal aan het dubbel kan deelnemen. Siemerink toonde zich in Rotterdam gepikeerd door de afwijzing van Haarhuis met wie hij in Ahoy' had willen dubbelen. Toen liet Haarhuis op het laatste moment alsnog Galbraith overkomen met wie hij al in de eerste ronde roemloos werd uitgeschakeld. In Nîmes reageerde Siemerink luchtig op het aanzoek van Haarhuis aan Palmer, die hem ten minste tot en met het grandslamtoernooi op Roland Garros zal vergezellen.

Toen Haarhuis werd gevraagd of Siemerink dan zijn tweede keus zou zijn, stak Siemerink grijnzend drie vingers op en antwoordde: ,,Het dubbelspel is gewoon een van de drie partijen die we moeten winnen.'' Nederland heeft daarbij het geluk dat de Franse teamcaptain Guy Forget een succesvol dubbel uiteen zag vallen. Hij zou ongetwijfeld hebben gekozen voor de combinatie Santoro/Delaitre, maar na de afmelding van de geblesseerde Santoro worstelt Forget met een dilemma. Gisteren koppelde de coach Guillaume Raoux aan de tweede enkelspeler Jerome Golmard. Dat duo nam vorig jaar ook al het dubbelspel voor zijn rekening in de promotie/degradatiewedstrijd tegen Israel.

Maar de Nederlanders houden er serieus rekening mee dat Forget het dubbel alsnog wijzigt. Dat is toegestaan tot een uur voor aanvang op zaterdag. Siemerink gokt er op dat de Franse kopman Cedric Pioline zich beschikbaar stelt voor het dubbelspel als Nederland na de eerste dag op voorsprong staat. ,,Tijdens de training hebben de Fransen wel vier dubbels getest. Het zou me niets verbazen als Forget nog een optie achter de hand heeft.''

    • Robèrt Misset