Chinese voetbalsters attractie in Bennekom

Hoog bezoek in Bennekom. Als voorbereiding op het WK voetbal voor vrouwen oefende favoriet China, de nummer twee van de laatste Olympische Spelen, in en tegen Nederland.

Bij voetbalvereniging Bennekom kwamen deze week veel telefoontjes binnen met de vraag of China wel echt een vrouweninterland kwam spelen op sportpark De Eikelhof. Of was het gewoon een 1-aprilgrap? Wedstrijdsecretaris Edith Kalma begreep de twijfels wel. ,,Zo vaak komt het niet voor dat Nederland tegen China voetbalt en dan ook nog in Bennekom.''

De zaterdag-hoofdklasser kreeg de interland een maand geleden aangeboden, in combinatie met een instructiedag voor trainers uit het vrouwenvoetbal. Dus wapperde de Chinese vlag, door de club bij de fabriek besteld, gisteren prachtig in top tussen de bomen in Bennekom. De Duitse chauffeur van de spelersbus zorgde voor een bandje met het Chinese volkslied.

De Chinese vrouwen vormden gisteren een attractie. ,,Het lijken wel pupillen'', merkte een bijdehand toeschouwertje op toen de Chinese ploeg het veld opkwam. Ook het aantreden van Oranje maakte reacties los onder het jeugdige publiek. ,,Hé kijk, dat is Edgar Davids!'' Spits Patricia Keeldar heeft inderdaad wel wat weg van de Juventus-speler.

De Chinese voetbalsters bereiden zich terdege voor op het wereldkampioenschap, dat in juni in de Verenigde Staten wordt gehouden. Hun buitenlandse stage duurt 48 dagen. In Portugal wonnen zij de sterk bezette Algarve Cup, daarna speelde de ploeg van bondscoach Ma Yuanan twee keer tegen Duitsland en voordat de ploeg vandaag naar de Verenigde Staten zou vliegen, maakte men ook nog even een uitstapje naar Nederland. ,,Iedereen wil tegen ons spelen. Nederland heeft een goede naam in de voetbalwereld'', wist bondscoach Ruud Dokter die voor het WK met zijn ploeg ook nog sparringpartner is van olympisch kampioen Verenigde Staten en wereldkampioen Noorwegen.

Nederland is een degelijke middenmoter in het vrouwenvoetbal. De ploeg slaagde er nog nooit in de eindronde van het WK te halen. Maar dat moet veranderen, zegt Dokter, bij de KNVB een fulltimer voor de vrouwen. Er is een nieuwe weg ingeslagen en Nederland wil naar de Olympische Spelen van 2004. De coach heeft zijn internationals tegenwoordig wekelijks anderhalve dag bijeen in Zeist. Als onderdeel van het ambitieuze programma was Dokter blij met een opponent als China.

Het krachtsverschil met China was gisteravond niet eens zo groot. De gasten wonnen moeizaam met 1-0. Het enige doelpunt werd met vreugdekreten ontvangen door de vele Chinese toeschouwers langs de lijn. Na afloop gingen ze met tientallen tegelijk op de foto met hun voetballende landgenotes. China trad lang niet in zijn sterkste opstelling aan. ,,We houden rekening met de kracht van onze tegenstander'', legde de vaste tolk, een Chinese met een Amerikaanse voornaam, namens de bondscoach uit. Na rust kwam er toch een aantal coryfeeën binnen de lijnen, zoals de ervaren nummer 9 Wen Sun, doorgaans de aanvoerster.

Hong Gao kwam helemaal niet in actie. Ze wordt beschouwd als de beste keepster van de wereld. Hong was een van de weinige Chinese speelsters die met een stralende lach op het gezicht probeerde een beetje Engels te praten. ,,Me not play. Me bench.'' Ze moest dus op de bank zitten. Dat vond ze niet zo erg. De voetbalsters amuseerden zich buiten het veld uitstekend in Nederland. Ze kochten bergen chocolade en maakten woensdag in Amsterdam een boottocht door de grachten. 's Avonds bezocht de selectie de oefeninterland Nederland-Argentinië in de Arena. Coach Ma Yuanan, die in China veertien jaar op het hoogste niveau speelde, was bij die manneninterland vooral onder de indruk geraakt van de vloeiende en snelle overschakeling van verdediging naar aanval.

Ma Yuanan is druk doende zijn speelsters tactisch te scholen. Met de techniek zit het wel goed. Dat bleek vooral voor de wedstrijd toen de Chinese vrouwenuit tijdverdrijf op een van de bijvelden naar hartelust met de bal jongleerden. China versloeg deze maand in de finale van de Algarve Cup de grote concurrent Verenigde Staten. Het was een revanche voor de Olympische Spelen van Atlanta toen de rollen omgekeerd waren. Toch verwacht de Nederlandse aanvoerster Sarina Wiegman, die al in 1988 een keer tegen China voetbalde en toen ook met 1-0 verloor, dat de Amerikanen en de Noren bij het komende WK om de titel zullen strijden. ,,Die ploegen zijn doelgerichter dan China'', constateerde ze na de wedstrijd in Bennekom.

Wiegman, 72-voudig international, vond het prettig om tegen China te voetballen. ,,Als je tegen Amerika of Noorwegen speelt, moet je gigantisch aan de bak. Dan moeten we ons het apezuur lopen. Tegen China is dat anders, tegen die ploeg kan je redelijk je gang gaan.''

Bij voetbalvereniging Bennekom waren ze na de interland dik tevreden. Er kwamen ongeveer 1.200 toeschouwers, voor vrouwenvoetbal een heel behoorlijke opkomst. Het was een goede generale voor 12 juli, wanneer Feyenoord op bezoek komt. Bij de Rotterdammers speelt oud-lid Kees van Wonderen. Dan zal het pas echt druk zijn op op sportpark De Eikelhof.