Burgemeester in strijd om beeldinstituut

Twee maanden na zijn aantreden heeft burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam zich in de strijd om de vestiging van een nieuw instituut voor beeldcultuur geworpen. Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) zal waarschijnlijk eind mei beslissen waar het instituut annex museum zal worden gevestigd, in Amsterdam of Rotterdam. Beide steden hebben uitvoerige plannen bij Van der Ploeg ingediend.

Opstelten vergezelde vorige week wethouder Kombrink (Kunstzaken) die de Rotterdamse plannen toelichtte tegenover directeur Meerdink en voorzitter Schelto Patijn van het Prins Bernhard Fonds. Het fonds beheert het legaat van 25 miljoen dat de amateurfotograaf H. Wertheimer naliet voor de oprichting van een fotomuseum. De Rotterdammers wezen erop dat hun plan voor een `Internationaal centrum voor foto, film en mediatechnologie' (kosten 72 miljoen) in het voormalige pakhuis Las Palmas op de Kop van Zuid zal voldoen aan alle criteria die nationaal en internationaal aan een museum worden gesteld. In het instituut is ook plaats ingeruimd voor amateurfotografie.

Amsterdam wil het Sweelinck Conservatorium ter beschikking stellen voor de vestiging van het instituut. Het Prins Bernhard Fonds neemt, uit eigen middelen, voor bijna de helft deel aan de investeringen om het Sweelinck Conservatorium geschikt te maken.