Besluit tot opheffing zorgfederatie vernietigd

De Ondernemingskamer heeft het besluit om de Nederlandse Zorgfederatie (NZf) op te heffen vernietigd. Volgens de rechter heeft het bestuur van de federatie onzorgvuldig gehandeld. De ondernemingsraad van het NZf-bureau had om vernietiging van het besluit gevraagd.

Het bestuur zat volgens de Ondernemingskamer fout, omdat aan het opheffingsbesluit geen weloverwogen plan ten grondslag lag ten aanzien van de financiële en personele gevolgen. Ook heeft het bestuur de ondernemingsraad niet van tevoren geraadpleegd.

Het bestuur van de NZf beraadt zich op de ontstane situatie. Het besloot op 5 maart de federatie op te heffen, omdat deze volgens de leden (ziekenhuizen, verpleeghuizen en inrichtingen) geen bestaansrecht meer zou hebben. Dit komt onder meer doordat de ziekenhuizen voortaan zelf met de vakbonden over een nieuwe CAO gaan onderhandelen.

Onduidelijkheid bestaat nog over het lot van het bureau van de NZf, waar 110 mensen werken. Begin maart zei een woordvoerder dat misschien een deel daarvan zou kunnen overstappen naar het bureau van het nieuwe samenwerkingsverband of naar de landelijke bureaus van de leden.