Belgrado berecht soldaten

In Kosovo komen vandaag – tot woede van de NAVO en de VS – de drie door de Serviërs gevangen genomen Amerikaanse soldaten voor een krijgsraad.

President Clinton en NAVO-chef Solana hebben president Miloševic van Joegoslavië persoonlijk verantwoordelijk gesteld voor het welzijn van de drie.

In Kosovo ging gisteren de massale `etnische zuivering' onverminderd door. Ook de NAVO-bombardementen werden voortgezet; in totaal zijn nu meer dan tweeduizend bombardementsvluchten op doelen in Joegoslavië uitgevoerd.

De drie Amerikanen die tijdens een routinepatrouille in het grensgebied tussen Kosovo en Macedonië door Serviërs werden omsingeld, beschoten en ingerekend, werden gisteren in Washington bestempeld als ,,ontvoerd'', omdat ze zich bij hun aanhouding op Macedonisch grondgebied bevonden. Een proces tegen de drie is ,,belachelijk'' omdat ze krijgsgevangenen zijn, die volgens de internationale conventies ongemoeid moeten worden gelaten. Volgens Belgrado werden ze binnen de grenzen van Kosovo opgepakt. Macedonië hield het erop dat ze zich wellicht in betwist gebied bevonden. Washington eist toegang van het Internationale Rode Kruis tot de drie. Waarvoor zij vandaag precies terechtstaan is niet meegedeeld. Op CNN verzekerde gisteren de Joegoslavische vice-premier Vuk Draškovic dat hun geen haar wordt gekrenkt: ,,Hun gezinnen hoeven zich geen zorgen te maken.''

President Miloševic sprak gisteren in Belgrado verrassend met Ibrahim Rugova, leider van de Kosovo-Albanezen. Hij sprak ook met mgr. Jean-Louis Tauran, de pauselijke gezant, die hem een verzoek van de paus om een paasbestand van 4 tot 11 april overhandigde. Hoe Miloševic daarop heeft gereageerd is niet meegedeeld.

Bij de bombardementen van gisteren verwoestte de NAVO in Novi Sad in de Vojvodina in het noorden van Joegoslavië de belangrijke brug over de Donau. Scheeps- en treinverkeer tussen Belgrado en Boedapest is nu onmogelijk. De verwoesting is een klap voor Bulgarije, dat voor zijn in- en uitvoer onder meer is aangewezen op transitlijnen door Joegoslavië, via de nu verwoeste brug. De NAVO zet de bombardementen voort en versterkt haar luchtvloot voor de acties nog, met twaalf toestellen van het type F-117 Stealth.

Het humanitaire drama gaat onverminderd door. Gisteren stuurden de Serviërs per trein 25.000 Kosovaren naar Macedonië. Tienduizend mensen konden dat zuidelijke buurland niet tijdig binnen en brachten de nacht in het niemandsland door. In Noord-Albanië bevinden zich nu 130.000 vluchtelingen uit Kosovo. Volgens de VN-hulporganisatie UNHCR is de situatie in het noorden van Albanië ,,catastrofaal''. (Reuters, AFP, AP)

DOSSIER KOSOVO: www.nrc.nl