Beleggers in Nedlloyd veroordeeld

De Amsterdamse rechtbank heeft twee Rotterdamse beleggers veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf wegens misbruik van voorkennis bij de handel in putopties van Nedlloyd.

De straf is omgezet in 240 uur dienstverlening en drie maanden voorwaardelijk. Tevens moeten zij hun wederrechtelijk verkregen winst terugbetalen. De verdachten waren niet bij de uitspraak aanwezig.

De veroordeling van Gerard van J. en Johan H. is de tweede straf sinds de Wet Misbruik Voorwetenschap tien jaar geleden werd ingevoerd. De rechtbank achtte echter wettelijk en overtuigend bewezen dat beide beleggers op 29 november 1995 over voorkennis beschikten toen zij 495 putopties Nedlloyd kochten. Zij waren al op de hoogte dat bij een Oostenrijkse dochter van Nedlloyd voor tientallen miljoenen guldens fraude was gepleegd voordat het Rotterdamse bedrijf dit openbaar maakte. Nedlloyd kwam pas enkele uren later met de fraudemededeling, die zwaar op de winst van het vierde kwartaal drukte van 1995, nadat de Rotterdamse beleggers hun putopties (waarbij wordt gegokt op een daling van het aandeel) hadden aangeschaft.

De rechtbank nam ook in haar overweging mee dat beide beleggers nog nooit in effecten hadden gehandeld en volgens bankmedewerkers grote haast hadden een effectenrekening te openen. Bovendien had H. tijdens zijn verhoor verklaard dat hij iets had opgevangen over fraude bij Nedlloyd in Oostenrijk. Een verklaring die hij later weer introk. Van J. verklaarde goed op de hoogte van het reilen en zeilen bij Nedlloyd te zijn geraakt door het zorgvuldig lezen van kranten. Daaruit had hij geconcludeerd dat het slecht met het bedrijf ging. Binnen enkele uren verdienden Van J. en H. respectievelijk 96.775 en 42.150 gulden aan hun putopties.

De laatste grote zaak van het openbaar minsterie inzake misbruik van voorkennis is op niets uitgelopen. In de geruchtmakende en langslepende zaak rond BolsWessanen werden alle verdachten vrijgesproken. Dat gebeurde niet met Geurt K, die in 1997 werd veroordeeld voor misbruik van voorkennis bij het handelen in effecten Weweler.