Adelmund mag Mavo en VBO vernieuwen

Ondanks verschillende onzekerheden heeft een meerderheid in de Tweede Kamer staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) toestemming gegeven de vernieuwing van de hoogste klassen voorbereidend beroepsonderwijs (VBO) en Mavo komend schooljaar door te zetten.

Dat bleek gisteren in een overleg van de vaste commissie voor onderwijs in de Tweede Kamer met staatssecretaris Adelmund.

Onzekerheden over de nieuwe schoolboeken en weerstand van scholen tegen noodzakelijke fusies vormden voor een meerderheid van VVD, PvdA en CDA onvoldoende reden de vernieuwing uit te stellen. D66 hield echter vast aan uitstel. Bijna zes op de tien middelbare scholieren volgen nu een VBO- of Mavo-opleiding.

VVD, PvdA, en CDA accepteerden de uitspraak van de bewindsvrouw dat de uitgeverijen voldoende tijd hebben voor het maken van de nieuwe schoolboeken. Eerder deze maand verkondigden de uitgevers nog dat ze niet konden garanderen dat ze het lesmateriaal op tijd klaar hebben. Adelmund stelde echter dat de uitgevers haar hebben verzekerd dat ze voldoende tijd hebben nu de examenprogramma's al volgende maand worden vastgesteld in plaats van in september.

De Kamer toonde zich bezorgd over de geringe bereidheid van scholen met VBO om noodlijdende afdelingen te sluiten. Daardoor kunnen ze de nieuwe examenprogramma's niet verantwoord invoeren. D66 ziet hierin aanleiding te pleiten voor uitstel van de vernieuwing, maar volgens de PvdA werkt dat juist contraproductief.

Net als op Havo en VWO komt op VBO en Mavo de vrije pakketkeuze te vervallen, omdat te veel leerlingen mislukken in hun vervolgstudie. Er komen pakketten in vier sectoren (techniek, zorg en welzijn, economie en landbouw) op vier verschillende niveaus. De eerste nieuwe examens worden afgenomen in 2003.