Zwoegend Oranje boft met gelijkspel

Ondanks de aansprekende tegenstander en het massaal toegestroomde Oranje-legioen heeft het Nederlands elftal gisteravond in een oefenwedstrijd opnieuw zijn vorm van het jongste wereldkampioenschap niet kunnen benaderen. Op een broeierige WK-dag in Marseille won Oranje afgelopen zomer verdiend van Argentinië. Gisteren mocht het Nederlands elftal met een 1-1 gelijkspel niet klagen.

In de hoofdrollen aan Nederlandse kant: Davids die een wonderschoon doelpunt maakte, maar ook van het veld werd gestuurd. En Konterman, de verrassende debutant die als invaller in de tweede helft moeiteloos meekwam op dit niveau.

Nederland en Argentinië maakten er voor de ogen van FIFA-president Blatter geen fairplay-demonstratie van. Vriendschappelijk voetbal bestaat niet meer. Prestigestrijd heeft het gewonnen van de drang naar schoonheid. Hoewel de Argentijnen misschien wel het sein gaven om het mes te hanteren, zoals Kluivert achteraf beweerde, schoffelden Seedorf en Davids vol overgave. Ze konden in de eerste helft geen greep krijgen op het middenveld waar de onverwoestbare Veron het spel dicteerde en de lijnen uitzette voor de Zuid-Amerikanen. Hij werd geassisteerd door onder anderen Redondo die zelden balverlies leed.

Desondanks was de als altijd zwoegende Davids met Reiziger een van de betere spelers van het Nederlands elftal en herstelde Seedorf zich na rust van een matige eerste helft. Davids leek een mooie avond tegemoet te gaan toen hij in de tiende minuut de bal hoog in het net schoot. Hij mocht Kluivert dankbaar zijn. De spits had Ayala de bal ontfutseld door hem van achteren te hinderen. De Engelse arbiter Poll zag er geen overtreding in en Davids kon zijn gang gaan. Zonder zich te bedenken schoot hij de bal achter doelman Roa, de aanstormende Overmars kwam voor niets.

In de tweede helft liet vice-aanvoerder Davids, die ondanks zijn reputatie zoveel vertrouwen heeft gekregen van Rijkaard, zich ook van zijn slechte zijde zien. In de 57ste minuut incasseerde hij zijn eerste gele kaart na een overtreding op Zanetti. ,,Daarna had ik wat ingetogener moeten spelen'', besefte hij later. Maar zo zit Davids niet in elkaar. Een kwartier voor tijd kon hij vertrekken met een tweede gele kaart nadat hij Batistuta met een ongecontroleerde trap onder de knie had geschopt. De middenvelder besefte zijn fout, aaide de arbiter over zijn gezicht en blies de aftocht. ,,Ik heb er weer wat van geleerd'', zei Davids.

Argentinië, dat in de tweede helft wat meer werd teruggedrukt door Oranje, putte moed uit de situatie en scoorde zes minuten voor tijd de verdiende gelijkmaker. Het was Batistuta die in zijn 68ste interland zijn 49ste doelpunt maakte. Een doelpunt dat Frank de Boer zich mocht aanrekenen. Hij liet de spits van Fiorentina los op het moment dat Konterman op de achterlijn een duel aanging met Lopez. Toen onverwachts de voorzet kwam, stond uitgerekend Batistuta vrij om de bal in te schieten. De spits had in de eerste helft via de schoen van Van der Sar op de paal geschoten. De doelman behoedde Oranje wel vaker voor een tegendoelpunt.

De Nederlandse spitsen Kluivert en Bergkamp hadden van bondscoach Rijkaard een vrije opdracht gekregen. Zo moesten wel veel storen om de Argentijnse opbouw te onderbreken, maar eenmaal in balbezit mochten ze zelf hun posities bepalen. ,,Vandaar dat de onderlinge samenwerking beter was dan in de voorgaande wedstrijden'', vond Kluivert. De aanvaller van Barcelona was echter aanzienlijk beter op dreef dan Bergkamp die een beetje ten onder ging in het geweld en zich steeds ergerde aan de hem wel bekende Engelse scheidsrechter. Bergkamp en Kluivert stapten opnieuw met lege handen van het veld. Wellicht dat het volgende duel, met Marokko op 28 april in het Gelredome, een einde kan maken aan hun geringe productiviteit bij Oranje.

Op de rechtervleugel deed Zenden wat hij kon. De linksbuiten van origine wil in tegenstelling tot Overmars graag op deze flank voetballen, maar hij moest erkennen dat de automatismen er nog niet zijn. Als Zenden bij Barcelona wat vaker aan voetballen toekomt, lijkt hij voor het probleem op rechts het beste alternatief. Overmars maakte als linkermiddenvelder een wat tamme indruk.

Op het grote beeldscherm van de Arena verscheen gisteravond even het bezorgde gezicht van Feyenoord-trainer Beenhakker. Een dag voor het uitgestelde duel tegen AZ in Alkmaar wordt hij vandaag geconfronteerd met blessures van Van Wonderen (teen, knie en scheenbeen) en Van Vossen (knie). De invaller voor Overmars kreeg een schop van Sensini en strompelde na afloop door de Arena. Daarentegen ontvangt Beenhakker een meer dan goed geluimde Konterman. De centrale verdediger beleefde bijna een droomdebuut. Alleen de voorzet van Lopez die hij moest laten glippen en waaruit Batistuta gelijk maakte, vormde een smetje. ,,Misschien had ik hem iets meer moeten hinderen, maar het ging allemaal heel snel'', sprak Konterman spijtig. Niettemin overheerste een zeer tevreden gevoel. Dinsdagochtend had hij nog met Feyenoord meegetraind tot hij werd opgeroepen als de vervanger van de geblesseerde Stam. ,,Ik heb daarna in een roes geleefd. Misschien ging het daarom ook wel zo goed. Het was afgesproken dat ik zou invallen omdat de Feyenoorders van Beenhakker geen hele wedstrijd mochten spelen. Toen ik eenmaal op het veld stond, keek ik om me heen en dacht ik: `Dit is de top van Europa'.''

Met opmerkelijk veel zelfvertrouwen kweet Konterman zich van zijn taak. ,,Dat kwam ook doordat het zo goed gaat bij Feyenoord'', verklaarde hij. ,,Qua persoonlijkheid ben ik in korte tijd redelijk gerijpt. Ik heb na afloop in de kleedkamer het traditionele haasje gehad voor mijn debuut. Er was zelfs een toespraakje van iemand van de bond die ik niet kende. Ik heb mijn oude trainer Adriaanse van Willem II laten zien dat ik geen huis-tuin-en-keuken-voetballer ben. Het is fantastisch geweest, misschien mag ik nog eens meedoen.''