Zambia's Kaunda verliest paspoort

Een rechtbank in Zambia heeft oud-president Kenneth Kaunda gisteren beroofd van zijn Zambiaanse staatsburgerschap. Kaunda (74), die zijn land in 1964 naar de onafhankelijkheid leidde en daarna tot 1991 president was, zou nimmer afstand hebben gedaan van de Malawische nationaliteit. Een gewezen ambtenaar had hem ervan beschuldigd dat hij in 1970 opdracht had gegeven om hem wederrechtelijk een Zambiaans paspoort te bezorgen. Kaunda is geboren in Zambia, toen nog een Britse kolonie, maar zijn ouders hadden de nationaliteit van Nyassaland, het huidige Malawi. Hij werd in 1991 bij 's lands eerste verkiezingen met meer partijen verslagen door de huidige president Chiluba. Daarna is de grondwet dusdanig aangepast dat Zambianen van de eerste generatie niet langer kunnen dingen naar het presidentschap. (AP)