Vojislav Šešelj

(44), tegenwoordig vice-president van de Servische regering, zat in het communistische Joegoslavië lang achter de tralies als nationalistisch dissident. De professor begon zijn politieke loopbaan in de vroege jaren negentig. Eerst samen met Vuk Draskovic, later met zijn eigen Radicale Partij (SRS) streefde hij naar een Groot-Servië. Tijdens de Kroatische en Servische oorlog (1991-1995) bekwaamden zijn cetnik-milities zich in etnische zuiveringen. Toen Miloševic in 1993 genoeg kreeg van die oorlog, liet hij Šešelj vallen en gevangen zetten. De SRS is sterk gegroeid door strakke discipline en simpele, fascistoïde campagnes: tucht, orde, strijd, eerlijkheid, veel kinderen. Kiest Miloševic het oorlogspad, dan haalt hij boeman Šešelj uit zijn hok. Vooral voor binnenlandse consumptie: Hondsdolle Šešelj kan mooi schelden, dreigen en vijanden laten molesteren.