Vijf architecten winnen Europan prijs

De vijfde Europan-prijsvraag Nederland heeft vijf eersteprijswinnaars gekregen. Voor vijf bouwlocaties in Amsterdam, Rotterdam, Haarlemmermeer, Almere en Amersfoort werden in totaal 249 ontwerpen ingezonden, waarvan 134 uit het buitenland. Joost Glissenaar en Klaas van der Molen kregen een eerste prijs van 10.000 euro voor hun ontwerp voor de bouwlocatie in Amsterdam, Siebold Nijenhuis en Aldo Vos voor Almere, de Spanjaard Alberto Nicolau ook voor Almere, Gijs Raggers voor Haarlemmermeer en de Duitsers André Kempe en Oliver Thill voor Rotterdam. Voor de bouwlocatie in Amersfoort kende de jury geen eerste prijs toe.

Europan is een samenwerkingsverband van Europese landen dat uitwisseling van ideeën en ervaringen tussen jonge architecten bevordert. Iedere twee jaar houdt Europan een prijsvraag waarvoor Europese steden bouwlocaties beschikbaar stellen. Het bijzondere van de Europan-prijsvraag is dat de ontwerpen van de eersteprijswinnaars echt worden uitgevoerd. Europan Nederland schrijft sinds 1988 prijsvragen uit, die voor jonge architecten de mogelijkheid bieden om hun eerste gebouw te realiseren. Dit jaar was het onderwerp van de Europan prijsvraag `nieuwe woonlandschappen, verplaatsen en verblijven'. Hiermee haakte Europan in op actuele thema's in de internationale architectuur. De deelnemers aan de prijsvraag moesten niet alleen een gebouw ontwerpen, maar ook rekening houden met landschappelijke en stedenbouwkunstige overwegingen.

De jury had gisteren bij de prijsuitreiking in de Van Nellefabriek in Rotterdam kritiek op de `abstract geformuleerde thematieken' van de prijsvraag. Bij de beoordeling heeft de jury onder voorzitterschap van Bert van Meggelen dan ook meer gelet op oorspronkelijkheid en vakmanschap dan op het gebruik van het opgegeven thema.

Het ontwerp van Gijs Raggers voor Haarlemmermeer beschouwde de jury als het opzienbarendst. Raggers ontwierp klassieke, zeer strenge gesloten woonblokken die uit Berlijn lijken te zijn overgeplant in de Nederlandse polder.

Staatssecretaris van cultuur Van der Ploeg, die de prijzen uitreikte, liet in zijn toespraak weten dat hij er de komende jaren naar streeft de bewoners zelf meer te betrekken bij het ontwerpen van woningen en nieuwe concepten voor woningen aan te moedigen.