Veton Surroi

(37) was tot voor kort de eerste halte voor elke Westerse bezoeker aan Kosovo. Zijn dagblad Koha Ditore gold als onafhankelijk en kritisch, vooral ook jegens de Kosovaarse leider Ibrahim Rugova. Vorig jaar ontpopte Koha Ditore zich evenwel tot spreekbuis van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK en schuwde de krant de gruwelpropaganda niet. Surroi, een politiek realist met een neiging tot cynisme, gelooft dat het doel de middelen heiligt. Dat doel is en blijft een onafhankelijk Kosovo. Surroi veranderde dit jaar van journalist in politicus, met dure auto, net pak en lijfwacht. Op de Balkan geen ongewone metamorfose. Hij nam als vertegenwoordiger van de `journalistieke gemeenschap' deel aan diplomatieke missies. Surroi is naar verluidt ondergedoken na het leegroven van zijn redactie.