Verontwaardiging over actie tegen Mapei

De ploegleiders in de Driedaagse van de Panne hebben vanmorgen ontsteld gereageerd op de aanhouding van de renners en begeleiders van Mapei. In een officiële verklaring uitten de ploegleiders hun ongenoegen over de werkwijze van de Belgische rechercheurs, die een paar kilometer na de start het peloton tot stilstand brachten en de verdachte personen naar het politiebureau van De Panne brachten. De rest van het peloton besloot de ochtendetappe niet uit te rijden maar wel deel te nemen aan de afsluitende tijdrit die vanmiddag op het programma stond.

Manager Patrick Lefevere reageerde vanmorgen voor zijn aanhouding nog rustig op het nieuws over de gevonden tabletten amfetamine bij Mapei. ,,De procureur mag mij alles vragen. Ik weet namelijk van niets'', sprak Lefevere voor de start. ,,Maar als dit waar is, houdt Mapei vandaag op te bestaan. En als het niet waar is, neem ik de beste advocaat ter wereld op omze naam te zuiveren. Wij hebben er alles aan gedaan om transparant te werken. Daarom is dit een koude douche.''

Aan het begin van de middag werden Lefevere en ploegleider Claude Criquielion van het politiebureau in De Panne overgebracht naar de onderzoeksrechter in Kortrijk. De renners van de ploeg mochten terug naar hun hotel.

Voorzitter Hein Verbruggen van de Internationale Wielerunie (UCI) sprak vanmiddag in een reactie op het nieuws van een ,,ronduit schandalige houding'' van de Belgische justitie. ,,Ik heb begrepen dat de politie al dagen op de hoogte was dus al eerder had kunnen ingrijpen. Het riekt ernaar dat men op publiciteit was belust. En daarmee spreek ik me uit uit over de taken van de politie: als er iets mis is, moet men optreden. Maar omdat de politie een paar kilometer na de start in actie is gekomen, heb ik sterk de indruk dat ze eerst hebben gewacht tot alle camera's op het peloton waren gericht.'' Verbruggen onderstreept dat er nog veel vragen zijn. ,,Het is mij nog niet duidelijk wat er aan de hand is. Of het pakketje inderdaad voor Mapei bestemd was en wat er in zat. We wachten rustig af.'' De UCI-voorzitter toonde zich verheugd over de houding van de ploegleiders en de renners in de Driedaagse van De Panne. Zij reageerden verontwaardigd op de politie-actie en hebben mede op aandringen van Verbruggen besloten de etappekoers vanmiddag met de geplande tijdrit te voltooien. ,,We moeten proberen het hoofd koel te houden.''

Verbruggen: ,,Ik ken Mapei als een zeer correcte ploeg. In de strijd tegen het dopinggebruik heeft de ploeg altijd medewerking verleend. Ploegbaas Squinzi was de eerste die renners contractueel verbood naar andere doktoren te gaan.''

De Nederlandse ploegleider Theo de Rooy van Rabobank liep vanmorgen ,,als een geslagen hond tussen de volgauto's''. Nadat hij politieauto's met zwaailichten naast hem zag rijden, begreep De Rooy dat de wielersport opnieuw in aanvaring was gekomen met justitie. ,,Ik dacht: mijn God, het zal toch niet weer opnieuw gebeuren'', verwees hij naar de dopingaffaires tijdens de Tour de France van 1998. ,,Gelukkig hebben we geleerd van vorig jaar en zijn we als een hecht blok gereageerd. Nu zijn de emoties onder bedwang en zit iedereen rustig in het hotel.''

Manager Cees Priem van TVM was vanmorgen niet aanwezig in De Panne. Hij reageerde vanuit Nederland emotioneel op het dopingnieuws. Priem werd vorig jaar vier maanden vastgehouden in Frankrijk na de vondst van ampullen EPO in een materiaalwagen van TVM. ,,Er komen te veel films bovendrijven om een reactie te geven. Maar een ding is zeker: dit is dodelijk voor de wielersport'', aldus Priem.