Van den Hoogenband spaart zijn krachten

Zwemmer Pieter van den Hoogenband heeft vanmorgen gegokt op de openingsdag van de wereldkampioenschappen kortebaan (25 meter) in Hongkong. In de series van de 200 meter vrije slag spaarde de Europees kampioen zijn krachten. Van den Hoogenband realiseerde slechts de zesde tijd (1.47,16) en belandt daardoor in de finale in baan zes. De middelste banen zijn voor de Australiërs Michael Klim (1.45,20) en Ian Thorpe (1.45,56).

Met name Thorpe, de pas 16-jarige troef van de Australiërs, staat bekend als een zwemmer die vanwege zijn grote voeten een enorme golfslag veroorzaakt. Van den Hoogenband wilde voorkomen dat hij daar later op de dag in een belendende baan hinder van zou ondervinden. ,,Als je niet gokt, win je niet'', zei PSV-coach Jacco Verhaeren. Johan Kenkhuis drong met een nieuw persoonlijk record (1,47,03) door tot de eindstrijd.

Inge de Bruijn bereikte als tweede de halve finale op de 100 meter vrij. Alleen de Amerikaanse Jenny Thompson was sneller, 53,34 om 54,07. Wilma van Hofwegen had aan 55,82 ook genoeg voor een plaats bij de beste zestien. Hongkong heeft de primeur van de halve finales – op de 50 en 100-meternummers – die volgend jaar ook bij de Olympische Spelen hun intrede doen. Nieuw is verder de introductie van de 50 meter rug-, school- en vlinderslag.

Aan de vooravond van de WK scherpte de wereldzwembond FINA gisteren het antidopingbeleid aan. Gedrogeerde zwemmers worden voortaan bestraft met een schorsing van vier jaar. Daarmee gaat de bond verder dan het IOC, dat onlangs een uitsluiting van twee jaar voorschreef. Alle aangesloten bonden zijn per 1 mei verplicht de opgelegde straffen over te nemen.