UPC: nieuwe kabeldiensten goedkoop

Het kabelbedrijf United Pan-Europe Communications (UPC) verwacht kabelabonnees van kabeldochter A2000 tegen bescheiden kosten nieuwe diensten te kunnen bieden. Dat heeft bestuursvoorzitter M. Schneider vanmorgen gezegd in een toelichting op de jaarcijfers.

UPC streeft ernaar de opbrengsten uit videodiensten (nu nog vooral abonnementen voor kabeltv) te verhogen. Bij A2000 liggen deze opbrengsten op omstreeks 15 gulden per abonnee per maand. In de Verenigde Staten wordt, met extra diensten, volgens het bedrijf maandelijks omstreeks 75 gulden per kabelabonnee verdiend.

,,Wij zijn op dit moment met de gemeenteraad van Amsterdam in onderhandeling'', aldus Schneider. ,,We geloven dat we nieuwe diensten [televisie-op-afroep, extra zenders] kunnen bieden tegen extra kosten die bescheiden zijn als je de vergelijking maakt met de VS of het Verenigd Koninkrijk.''

De Amsterdamse gemeenteraad zou deze week vergaderen over het voorstel een groot deel van de tv-zenders die A2000 biedt tegen betaling achter een decoder te laten verdwijnen. Die vergadering is uitgesteld.

UPC sprak vanmorgen de hoop uit in het eerste kwartaal van volgend jaar op grote schaal digitale decoders te kunnen gaan plaatsen. ,,Wij zijn bereid een risico te nemen'', aldus Schneider. ,,We rekenen erop dat mensen extra diensten willen afnemen als het apparaat eenmaal bij hen thuis staat.''

UPC maakte vanmorgen bekend dat de omzet in 1998 is gestegen met 21,3 procent naar 408,9 miljoen gulden en het operationeel resultaat met 6,6 procent naar 111,4 miljoen. De bijdrage in de totale omzet van zogenoemde videodiensten daalde in het afgelopen jaar van 95 naar 92 procent.

Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs, waar UPC sinds februari van dit jaar is genoteerd, reageerden enthousiast. Het aandeel UPC boekte een koerswinst van 1,55 euro op 37,85 euro. Van de aandelen UPC is nog 59,6 procent in handen van de Amerikaanse moeder UIH, 27,9 procent is aan de beurs genoteerd. Microsoft heeft bij de beursgang een belang verworven van 7,9 procent.