Uitstel keuze topman van WTO

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) is er gisteren niet in geslaagd een opvolger te benoemen voor topman Renato Ruggiero. De organisatie had woensdag als laatste dag gesteld om een nieuwe directeur te vinden, maar onenigheid onder de aangesloten leden leidde tot uitstel met zeker een week. De termijn van Ruggiero loopt eind april af.

De Europese Unie bleek hevig verdeeld en kon geen keuze maken tussen de twee kandidaten, de Thaise vice-premier Supachai Panichpakdi en de Nieuw-Zeelandse oud-premier Mike Moore.

De EU wil in de WTO met een stem spreken. Volgens Nederlandse diplomaten in Brussel is een kleine meerderheid voor de Thaise kandidaat. Maandag, na ministerieel overleg in Berlijn, leek het er nog op dat er veertien landen achter hem stonden en alleen Zweden dwarslag. Moore, de favoriet van de Amerikanen, kan echter ook op behoorlijke Europese steun rekenen.

Volgens de zegslieden zullen de lidstaten in de WTO-raad individueel hun voorkeur uitspreken, zonder een veto voor de een of de ander, of opnieuw een besluit uitstellen. Maar belangrijke beslissingen moeten in de WTO met eenparigheid van stemmen worden besloten. Supachai geniet de steun van de Derde Wereld, Japan en de Arabische landen, die vinden dat het hun beurt is de topman van de WTO te leveren. De VS zijn voor Moore, omdat ze hem meer op hun liberale lijn vinden zitten. Nederland steunt de Thaise kandidaat. Als hij het zou worden, is de kans groter dat de Nederlander Engering, directeur-generaal buitenlandse economische betrekkingen op het ministerie van Economische Zaken, een van de nieuwe onder-directeuren wordt. (Reuters)