Twijfel over incidenten Brusselse chauffeurs

Twee incidenten onlangs in Brussel waren voor de vakbonden aanleiding gisteren een grote demonstratie te houden voor meer veiligheid in het openbaar vervoer.

Het is echter onduidelijk wat er in die twee gevallen precies gebeurd is. De lezingen van betrokken bestuurders en getuigen staan haaks op elkaar. Volgens getuigen zouden de bestuurders geen slachtoffers van geweld zijn, maar dit zelf hebben veroorzaakt. Justitie is daarom een onderzoek begonnen naar een incident met een metrostel in de Brusselse gemeente Molenbeek. Volgens de verklaring van een bestuurder zou iemand een steen tegen de voorruit van zijn metrostel hebben gegooid. Maar getuigen hebben verklaard dat de barst in de ruit het gevolg is van een ruzie die twee personeelsleden van de Brusselse metro in de bestuurderscabine hebben uitgevochten. De metrobestuurder zou daarbij een bijl in zijn hand hebben gehad.

Het tweede incident betreft een buschauffeur, die in de Brusselse gemeente Oudergem het ziekenhuis werd ingeslagen. Getuigen hebben verklaard dat de chauffeur niet door twee jongeren van zijn stoel getrokken is, maar dat hijzelf – tegen de regels in – met de jongeren op de vuist ging.

Bij de demonstratie gisteren hebben de vakbonden van het vervoerspersoneel meer inzet van politie geëist, een opleiding van bestuurders voor het in de hand houden van conflicten en psychologische begeleiding van slachtoffers van agressie. Ook willen ze bij het openbaar vervoer volledig afgesloten cabines voor bestuurders, automatische alarminstallaties en camera's om agressie te filmen.