Speechless

De presidentscampagne van democraat Clinton en republikein Bush in 1992 trok vooral de aandacht van de kiezers toen bleek dat hun campagneleiders verliefd op elkaar waren. James Carville en Mary Matalin overschreden daarmee volgens velen de grens van het goed fatsoen. En daar waar fatsoensnormen worden overschreden, is altijd wel een oplettende filmmaker die er goed filmmateriaal in ziet.

Regisseur Ron Underwood voert in de romantische komedie Speechless twee campagnemedewerkers op (Geena Davis en Michael Keaton), die verliefd worden zonder te weten dat ze elkaars concurrent zijn. Ze hebben zich toegelegd op het snel schrijven van speeches en beiden schijnen ook begaafd te zijn in de ongesproken taal der liefde, maar omdat dit nogal knullig in beeld wordt gebracht, moet de kijker daar naar gissen.

Zijdelings geeft de film mild commentaar op de leugenachtigheid van campagnes en het belang van soundbites. De politici gooien met modder en palmen het publiek in door een opgesloten beertje te redden. Voor de vorm ruziën ze wat rondom een greppel die illegale Mexicanen tegen moet houden. ,,De Amerikaanse Muur!'' roept de democraat. ,,The Friendship Ditch'', glimlacht de republikein. Politiek is een slangenkuil, maar daar kijken we niet meer van op.

Eigenlijk had de taal de hoofdrol moeten spelen in Speechless, want de retoriek die komt kijken bij politiek en liefde is wel een film waard. Een aanzet is er wel: sommige woordenwisselingen tussen de twee geliefden komen letterlijk terug in de door hun geschreven speeches. Helaas verzandt de film in een getouwtrek tussen de minnaars, die dan weer boos zijn, en dan weer wild in de auto zoenen.

En natuurlijk is daar de ex-vriend die gebruikt wordt om de ander jaloers te maken. Deze pion, oorlogsverslaggever `Bagdad Bob', wordt gespeeld door Christopher Reeve, voormalig Superman. Enig genoegen aan Speechless valt te beleven als je bedenkt dat Michael Keaton twee keer Batman heeft vertolkt, zodat beide superhelden elkaar nu incognito in dezelfde film ontmoeten. Toegegeven, het is een wat mager genoegen, en dat zal waarschijnlijk de reden zijn waarom de film de Nederlandse bioscoop nooit heeft gehaald.

Speechless (Ron Underwood, VS, 1994) NET5, 20.30-22.15u.