Serviër Arkan gezocht door VN-tribunaal

Hoofdaanklager Louise Arbour van het Haagse tribunaal voor oorlogsmisdaden heeft gisteren bekend gemaakt dat Zeljko Raznjatovic, alias Arkan, wordt gezocht wegens oorlogsmisdaden.

De dagvaarding tegen Arkan stamt al uit 30 september 1997, maar werd tot dusver geheim gehouden. Ook nu wordt de inhoud niet prijs gegeven, omdat op dezelfde dagvaarding nog andere verdachten staan. Het betreft waarschijnlijk leden van zijn militie, de `Arkan Tijgers', die tussen 1991 en 1995 etnische zuiveringen uitvoerden in Kroatië en Bosnië.

Arbour hoopt dat de dagvaarding ,,hen die van Arkans diensten gebruik maken, of die zijn bevelen gehoorzamen, duidelijk maakt dat zij worden besmeurd door hun samenwerking met een gedagvaarde oorlogsmisdadiger''. Het effect van de zou volgens NAVO-woordvoerder Jamie Shea zijn dat het nu ,,alle kleine Arkans'' weten dat ze ,,het lot zullen delen van hun mentor''. Dat laatste is nu juist de droom van vele Servische jongeren. Want Arkan (letterlijk: `Roofkat') is een rolmodel. Als multi-miljonair met een half-crimineel, half-legaal zakenimperium, als eigenaar van voetbalclub Obilic, en zeker als echtgenoot van de populairste popster van de Balkan: Ceca, de koningin van de turbofolk. Dinsdag trad Ceca in Belgrado nog op om haar landgenoten een hart onder de riem te steken; Arkan keek backstage toe.

Arkans loopbaan wordt vaak aangehaald als illustratie van de verdorvenheid van Joegoslavië van Miloševic. Deze zoon van een legerofficier maakte in de jaren zeventig en tachtig naam als leider van het hooligan-legioen van Rode Ster Belgrado en als internationaal bankrover. ,,Arkan heeft vaker een sok over zijn hoofd getrokken dan ik over mijn voet'', grapte de politicus Vojislav Šešelj eens. In Zweden, Nederland en Duitsland werd hij gearresteerd en ontsnapte hij.

In Bosnië hebben zijn Tijgers volgens mensenrechtengroepen zeker tweeduizend moslims vermoord. Plundering en afpersing maakte Arkan en zijn naaste medewerkers rijk. Over de huidige status van zijn Tijgers is weinig bekend. Sommige manschappen hebben dienst genomen in anti-terreur eenheden van de politie. Anderen zouden emplooi hebben gevonden bij zijn bedrijven.

Volgens Albanese bronnen gaf Arkan vorige week in Kosovo leiding aan etnische zuiveringen, maar journalisten troffen hem vooral in de bar van hotel Hyatt Regency in Belgrado. Daar gaf hij gisteren luchtig commentaar op zijn dagvaarding. Arkan noemde het tribunaal een anti-Servisch instrument en de beelden van Albanese vluchtelingen ,,leugenachtig''. ,, Wij zullen vechten tot de laatste man. We zullen vechten met vorken en stenen als onze munitie op is.'' Een dagvaarding is niets nieuws voor de gewezen gangster: in vele Europese landen, waaronder Nederland, moet hij nog gevangenisstraffen uitzitten.