Rijkaard etaleert onverschilligheid van een puber

Onverschillig stond bondscoach Rijkaard gisteravond na Nederland-Argentinië de pers te woord. Kritiek ging hij uit de weg.

Nog geen vijf minuten nam bondscoach Rijkaard na de wedstrijd Nederland-Argentinië de tijd om de schrijvende media op de officiële persconferentie te woord te staan. Hij mompelde iets over een terechte uitslag, kansjes over en weer, twintig minuten met tien man, een topwedstrijd en dat Nederland als team sterk had gespeeld. Na een vraag over Seedorf herhaalde Rijkaard heel kort zijn mening over het team en vertrok hij spoorslags.

Met de onverschilligheid van een puber en de minachting voor zijn gehoor van een arrogante kwast, had hij even kort geroepen of er nog vragen waren. Voorlichter De Leede leek Rijkaard nog aan tafel te willen houden, maar was kansloos. Rijkaard had na de televisie- en de radiogesprekjes geen zin in de schrijvende pers. In tegenstelling tot zijn Argentijnse collega Bielsa die bijna een half uur tegenover een handvol Argentijnse journalisten een geduldige en uitgebreide analyse over de wedstrijd en over al zijn spelers hield.

Rijkaard denkt en handelt positief. Zo was hij de laatste jaren als speler, zo gedraagt hij zich als bondscoach. Negatieve zaken en kritiek gaat hij liever uit de weg. Hij is scheutig met complimenten en weigert spelers in het openbaar te bekritiseren. Het is de zachte hand van de bovenmeester. Wie aan zijn spelers komt, komt aan hem. Teamgeest van het afschuwelijkste soort. Het ontbreekt er nog aan dat hij de onbeschoftheid van zijn voormalige trainer Van Gaal jegens de media overneemt. Maar zo onverschillig en arrogant als Rijkaard zich gisteravond gedroeg, is net zo dom en zal zich nog tegen hem keren.

Waarom niet gewoon antwoord geven op een vraag over Seedorf en zeggen dat hij weer wisselvallig speelde? Waarom niet zeggen dat Davids een fantastische voetballer is die helaas door zijn spel het risico loopt een rode kaart te krijgen? Waarom niet zijn bewondering voor de tegenstander uitspreken? Waarom niet als een voetbaldier zeggen dat hij gesmuld heeft van die prachtige Argentijn Juan Veron en dat hij graag zo'n speler in zijn elftal zou hebben? Waarom niet wat over de arbitrage, het harde spel, de sfeer, de toekomst en zo verder? Gewoon een voetbalverhaal. Nee, Rijkaard brabbelt wat over Het Team en laat een vijftigtal journalisten die geduldig op zijn komst moesten wachten na wat prietpraat achter en verdwijnt zonder goedenavond te zeggen.