Philips uitblinker op matte beurs

Zonder aanwijsbare oorzaak was Philips vanochtend de uitblinker op de Amsterdamse effectenbeurs. Op een overwegend negatief gestemde markt pakte het elektronicaconcern een plus van 80 eurocent op 76,25 euro. De AEX-index stond onder druk en noteerde na het middaguur 534,15 punten, een verlies van 2,78.

Philips heeft overigens al een uitstekende periode op de beurs achter de rug. Op 15 januari noteerde het aandeel nog een dieptepunt van 56,55 euro.

Een handelaar typeerde het beursklimaat in Amsterdam vanmorgen als ,,een typische vrijdagmarkt.'' Beleggers zijn voorzichtig met het oog op het lange paasweekeinde en luchtoorlog van de NAVO tegen Joegoslavië. ,,In zo'n lege markt vallen de koersen al snel omlaag.''

Ook Wall Street was van invloed. De beurs van New York sloot opnieuw met verlies, waardoor de Dow-Jonesindex inmiddels ruim 200 punten verwijderd is van het recordslot boven de grens van 10.000 punten, dat afgelopen maandag werd behaald.

De koers van de Nationale Investeringsbank ging naar beneden, nadat ABP en PGGM hun overnamebod preciseerden. De beide pensioenfondsen houden vast aan hun bod van 29,95 euro per aandeel. Dat trok de koers van NIB omlaag van 33,30 (slotnotering van gisteren) naar 31 euro.

DSM, dat vanochtend het afstoten van een fabriek in Duitsland bekendmaakte, behoorde met een plusje van 15 eurocent op 79,70 euro tot de schaarse stijgers. Bij de AEX-fondsen bungelde Unilever onderaan. Het voedings- en wasmiddelenconcern verloor 1,65 euro op 62,70 euro. Ook de koers van Koninklijke Olie stond onder druk. Het aandeel moest 85 eurocent prijsgeven op 48,40 euro.

Een acquisitie van uitzendconcern Vedior in Portugal viel goed bij de beleggers. Het aandeel pakte een winst van bijna 3 procent op 22,05 euro.

De financiële waarden stonden vanochtend allemaal op verlies. ABN Amro verloor 30 eurocent op 19 euro en ING sukkelde 35 eurocent omlaag naar 50,70 euro. Aegon kwam er verhoudingsgewijs het beste vanaf met een verlies van 35 eurocent op 84,20 euro.