MUSEA

Vionnet

De Franse couturier Madeleine Vionnet (1876-1975) werd, net als vele andere modeontwerpers in die tijd, sterk beïnvloed door de glamour van Hollywood. Die invloed is terug te vinden in haar ontwerpen uit de jaren dertig nu te zien in het Haags Gemeentemuseum. Vionnet werd vooral bekend door haar moulage-techniek, het schuindraads verwerken van de stof en ze ontwierp haar dromerige en ingenieuze japponnen niet op papier, maar direct op het lichaam van de mannequin of op een schaalmodelpop.

Vionnet, keizerin van de mode t/m 6 juni in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u.

Co Westerik

De muze van Co Westerik is een jong meisje in een kort rokje dat hem, de oude kunstenaar, met afgewend gezicht aanraakt. Dit kleine Zelfportret uit 1970 is samen met zeventig andere zelfportretten te zien in het Teylers Museum en ze weerspiegelen Westeriks ouder worden. Ook museum Boijmans Van Beuningen, het Haags Gemeentemuseum en het Museum Hofwijck in Voorburg hebben exposities aan Co Westerik gewijd. Dat alles rondom de 75ste verjaardag van de kunstenaar, die beduidend meer heeft gemaakt dan de beruchte vinger die zich aan een scherpe grasspriet snijdt.

Co Westerik t/m 30 mei in het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem, di-za 10-17u, zo 12-17u. T/m 2 mei in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41 di-zo 11-17u. T/m 5 april in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam di-za 10-17u, zo 11-17u. T/m 4 juli in het Huygensmuseum Hofwijk, Westeinde 2a, Voorburg za en zo 13-17u.

Bloemen in de kunst

Wie precies kijkend en lezend door het Noordbrabants Museum wandelt, zal genieten van de expositie Bloeiende symbolen. Het is alsof je de kunst met een vergrootglas - of door een lichtgroene of lichtblauwe bril - bekijkt. Ongeveer 150 schilderijen, aquarellen, tekeningen, beelden, schalen, boekbanden en meubels met daarop bloemen in een of andere vorm roepen samen een schuchtere esthetiek op. De bloemen zijn verscholen, decoratief, gestileerd, exotisch, afgestorven, weelderig, wulps en soms vermomd als vrouw. Maar allemaal zijn ze op de een of andere manier onder de noemer van het symbolisme gebracht.

Bloeiende symbolen. Bloemen in de kunst van het fin de siècle t/m 9 mei in het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, 's-Hertogenbosch. Di-vr 10-17u; za, zo 12-17u.

Obsessie voor schoonheid, Avant-garde fotografie van Erwin Blumenfeld t/m 25 april in het Joods Historisch Museum, Jonas Daniël Meijerplein, Amsterdam.

Jan Sluijters

Het werk van modernist Jan Sluijters (1881-1957), aan wie in het Singermuseum een overzicht is gewijd, wordt geassocieerd met kleur en expressie. Zijn stevige, door de fauvisten beïnvloede, vegen in uitgesproken kleuren raakten de toeschouwers uit zijn tijd direct. In het museum is zeer uiteenlopend werk te zien, ook werk dat Sluijters' imago van omstreden vernieuwer wat relativeert, zoals naakten, portretten en interieurs uit zijn latere jaren. Want de streng modernistische schilderijen maken niet meer indruk dan de vrolijke, ongecompliceerde interieurs en huiselijke portretten van zijn kinderen en kleinkinderen. In die beelden van zijn familie en privé-sfeer bleef hij het meeste zichzelf. Een schildersbeest, maar met familiezin.

Jan Sluijters, 100 schilderijen t/m 25 april in het Singermuseum, Oude Drift 1, Laren. Di-za 11-17u, zo 12-17u.

En verder

Obsessie voor schoonheid, Avant-garde fotografie van Erwin Blumenfeld t/m 25 april in het Joods Historisch Museum, Jonas Daniël Meijerplein, Amsterdam; Mediakids t/m 9 jan in het Omroepmuseum, Oude Amersfoortseweg 121-131, Hilversum. Di t/m vr 10-17u, za-zo 12-17u; Ferdinand Hodler: overzichtstentoonstelling t/m 2 mei in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u; Theo Baart: Bouwlust. Verstedelijking van het Hollandse landschap t/m 18 april in het Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo; Herinnering & herkenning selectie uit de ruim honderd jaar oude imposante archiefcollectie t/m 29 april in het Gemeentearchief Rotterdam, Hofdijk 651, Rotterdam; Ben ik in beeld? Portretpenningen uit de Renaissance. Koninklijk Penningkabinet, Rapenburg 28, Leiden. T/m 23 mei di t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u.