Milo Djukanovic

(37), de president van de kleine Servische broederrepubliek Montenegro, is de enige politicus die Miloševic vreest. Djukanovic weet hoe hij de Montenegrijnen en Serviërs moet manipuleren, bijvoorbeeld door vlak voor verkiezingen duizenden nieuwe agenten in dienst te nemen en de dankbare stemmen van hun familie te incasseren. Toen Joegoslavië nog onderworpen was aan strenge sancties, werd de jonge Djukanovic puissant rijk als smokkelkoning in dienst van het vaderland. Vorig jaar raakte Djukanovic in conflict met Momir Bulatovic, de lokale stroman van president Miloševic. Djukanovic nam diens partij DPS over. Hij wilde toenadering tot het Westen, en handel. Vorige zomer won hij de verkiezingen ruim. Het conflict in Kosovo en de NAVO-bombardementen ondergraven de positie van deze pro-Westerse politicus.