Mapei-wielerploeg in België opgepakt

Het parket van Kortrijk heeft vanmorgen tijdens de derde etappe van de Driedaagse van De Panne de voltallige Mapei-wielerploeg laten arresteren. Aanleiding vormde de vondst van vijf ampullen met amfetaminen in een pakje dat bestemd was voor de Italiaans-Belgische formatie. De koers werd stilgelegd.

Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws openden veiligheidsmensen van bezorgdienst DHL op vliegveld Zaventem gisteren een pakje uit Italië dat bezorgd moest worden bij de Mapei-ploeg in Hotel Kennedy in Kortrijk. De ampullen waren in de verpakking van een videoband verborgen.

De politie legde vanmorgen drie kilometer na de start de wielerkoers stil. De rijkswacht nam Mapei-manager Patrick Lefevere en zijn renners voor nader onderzoek mee naar het bureau. Daar moesten de renners bloed afgeven. In het hotel van de renners werd huiszoeking verricht.

Mapei is de succesvolste ploeg van de afgelopen jaren. Bij Mapei staan onder anderen de Italiaan Bartoli en de Belg Museeuw onder contract. Volgens manager Lefevere is de zaak opgeblazen. ,,Als dit waar is, houdt Mapei vandaag op te bestaan. Als het niet waar is, neem ik de beste advocaat ter wereld om onze naam te zuiveren.''

Tour-directeur Jean-Marie Leblanc is vanochtend in Lille voorgeleid aan de onderzoeksrechter in verband met de dopingaffaire in de Ronde van Frankrijk van 1998.

REACTIES: pagina 10