Kunst, antiek en huisvlijt

Soms lijkt heel Manhattan één grote rommelmarkt. Op de hoek van een straat opent iemand opeens een koffer en roept: `Swiss Army Watches, 20 dollar!' Van de prijs kan meestal wel iets af en aan de echtheid van deze `merkhorloges' moet getwijfeld worden. Ook andere goederen die wellicht van vrachtwagens gevallen zijn, zoals videocamera's en telefoons, worden op de hoek van de straat aangeboden.

Verspreid door de stad zijn er veel boekenkraampjes met gloednieuwe boeken, waarvan de herkomst onbekend is, en er zijn standjes met wierook, posters, dassen, sweaters en andere kledingstukken. De kwaliteit is niet denderend en voor een goede prijs moet zelfs gewerkt, dat wil zeggen worden afgedongen. Op sommige plaatsen zijn kraampjes met zelfgemaakte sieraden te vinden, zoals 's zomers op Prince Street.

Wie over Manhattan sjouwt stuit vanzelf op al die spontane verkooppunten maar wie zoekt naar antiek, nuttige prullen of van markten houdt, moet naar een echte markt. De serieuze markten voor kunst, antiek en huisvlijt zijn over heel Manhattan te vinden maar ze wisselen sterk in kwaliteit. Het gebodene bestrijkt altijd het hele scala aan oude prullen, souvenirs, goedkope kleding, huisvlijt van andere culturen maar ook sieraden, schilderijtjes, foto's en antieke voorwerpen. Soms is het nodig je door de rijpe geuren van het fast food heen te slaan want de karretjes met hot dogs of zoete pinda's en de kraampjes met crêpes en pirogy's zijn overal waar iets in de open lucht te doen is.

Het meest interessant is de omgeving van 6th Avenue en 25th Street. Daar zijn op zaterdag en zondag een paar parkeerplaatsen vol kraampjes te vinden. Op de hoek 6th Avenue, tussen de 25th en 26th Street durft men een dollar entree te vragen, verder is alles in de buurt gratis te bekijken en op te pakken. Snuffelaars die genoeg hebben van het bekijken van de waar in de open lucht kunnen terecht op twee verdiepingen van een parkeergarage op 112 West 25th Street tussen 6th en 7th Avenue. Binnen zijn veelal dezelfde spullen te vinden als buiten, zoals klein servieswerk en boeken, maar van iets betere kwaliteit en een uitgebreider assortiment. Bovendien zijn de kraamhouders professioneler. Het meest waardevolle boek dat ik buiten zag kostte tien dollar, in de parkeergarage lagen boeken met een vraagprijs van honderd dollar. Het zal verschil uitmaken dat de verkopers binnen niet het risico lopen van een stortbui.

Langs de wand op de begane grond staat een schilderij te koop dat een afbeelding van Amsterdam lijkt, gesigneerd door ene Verwey. Hoeveel moet het kosten? ,,Het is een stadsgezicht van Amsterdam, het kost 95 dollar'', zegt de koopvrouw. Bij nader inzien lijkt het erop dat de schilder de Munttoren aan het schip van de Westerkerk heeft geplakt. Weet u iets van de schilder? ,,Nee, ik heb hem in geen enkel handboek kunnen vinden'', zegt ze. Er staat nog een schilderij dat Hollands aandoet, maar het oogt al even amateuristisch. Een soort satelliet van de antiek- en rommelmarkt blijkt zichéén huizenblok verderop te bevinden op 7th Avenue tussen 25th en 26th Street.

Het betere antiek is te vinden op 110 West 25th Street. Naast de parkeergarage dus, waar een gebouw van negen verdiepingen staat, tjokvol toko's met antiek, antiquarische boeken, oud speelgoed. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er te vinden. Het Chelsea Antiques Building is zeven dagen per week open. Waarschuwing: op die paar honderd vierkante meter in Chelsea is de echte liefhebber, binnen en buiten, gauw een dag of twee zoet.

Tweede keus is de rommel- en antiekmarkt in SoHo, op de hoek van Broadway en Grand Street. Er liggen brillen, meubels, fototoestellen, boeken, fietsen, waterpijpen, straatnaamborden, schaak- en damspelen, enorme verzamelingen tweedehands lp's en cd's en een opgezette reeënkop. Eén kraam heeft allerlei voorwerpen van koper, zoals deurknoppen, lampenkappen, naamplaatjes, ketels en potten. Het is een markt waar je aardige dingen kunt vinden als je nergens naar op zoekt bent.

Een nieuwe markt opent op 8 april aanstaande op Burley Slip, bij John Street. De bedoeling is dat er in de lente en de zomer tachtig stalletjes open zullen gaan. Een woordvoerder van organisator The Annex belooft kunst, antiek, huisvlijt, wijn en brood. Maar de woordvoerder houdt een verkooppraatje dus het is afwachten hoe de markt in werkelijkheid uitpakt. De markt zal ongetwijfeld veel bezoekers trekken omdat de locatie in een toeristisch gebied bij de South Street Seaport ligt.

Een typische toeristenval is ook de markt op Columbus Circle. Behalve wat antiek zijn er ook Turkse en Pakistaanse kunstvoorwerpen te vinden. Het is tegelijkertijd ook een typisch voorbeeld van de talloze, eclectische markten die Manhattan kent. Je vindt ze op de 125ste straat, op Canal Street, in Chinatown, in de zomer op St Mark's Place, en zoals gezegd, verspreid door de stad op plaatsen waar jan en alleman zijn spullen neerlegt op een groentekistje en verklaart: I'm in business. Er ligt veel rommel, er zijn een paar voedselkraampjes, en verder is er goedkope kleding en speelgoed te koop. Het is er wel gezellig maar de kwaliteit van de spullen kan te wensen overlaten.

    • Lucas Ligtenberg