Kosovo 2

Na maanden dreigen, maar toch nog blijven praten is het dan zo ver dat de NAVO de dreigementen uitvoert, de luchtaanvallen zijn een feit. Hoewel op geen enkele wijze te verdedigen valt hoe Miloševic meent een binnenlandse aangelegenheid op te lossen en een `draai om de oren' voor iemand die niet wil luisteren dan ook volledig op zijn plaats is, zie ik tot mijn verbijstering een averechts effect: de genocide wordt versterkt; afschuwelijke beelden dagelijks op alle tv-zenders. Dit plaatst het bondgenootschap voor een dilemma. Zolang de NAVO blijft bombarderen, heeft Miloševic een excuus – en er zijn landen die het daarmee eens zijn – om door te gaan en de zijns inziens opstandige Kosovaren uit te roeien – dan is het probleem ook een keer opgelost. Wanneer de NAVO zou constateren, dat de `draai om de oren'niet helpt, en de handen van dit wespennest af trekt, heeft Miloševic geen excuus meer, en is hij tegenover de gehele wereld, inclusief de landen, die hem thans steunen, honderd procent verantwoordelijk voor zijn (wan)daden.

Daarom vind ik dat de NAVO zo snel mogelijk moet stoppen met de interventie, zelfs al zou dat met enig gezichtsverlies gepaard gaan. Een verdere escalatie, met het risico van nog meer etnische zuiveringen (Bosnië, Macedonië) kan leiden tot een tweede Vietnam. Dat werd een eenzame aftocht. Door te stoppen, en het geld voor de militaire operaties aan humanitaire hulp voor de gevluchte Kosovaren te besteden, wordt meer bereikt dan met `het vernietigen van het Servische leger' zoals generaal Clark beweert. Laat hij dan zijn galajas verwisselen voor een gevechtspak en Miloševic ophalen en in Den Haag voor het tribunaal brengen: dat is de enige plaats, waar hij voorlopig thuishoort.