Kist op weg naar absolute top ING

ING heeft gisteren een `tweede man' aangewezen. Ewald Kist. Een echte verzekeringsman, maar denken in bloedgroepen ,,is helemaal weg''. Hij is de te kloppen man geworden voor de voorzittersstoel.

,,Blij verrast'', was Ewald Kist, de 55-jarige bestuurder van bank en verzekeraar ING toen de commissarissen hem polsten voor de vacature van vice-voorzitter. ,,Je mag weigeren'', vertelde Kist gistermiddag in de wandelgangen bij de presentatie van de winstcijfers van het concern. Hij zat, gisteren normaal aan de zijkant tussen de (financiële) souffleurs en kreeg, in een weinig voorkomende geste, eenmaal het woord om een vraag te beantwoorden over de privatisering van de sociale zekerheid.

De opvolging van Van der Lugt is helemaal niet aan de orde met zijn benoeming, zei Kist, een opvatting die formeel door ING-insiders wordt bevestigd. ,,Bij een opvolging bij een financiële instelling is het the last second that counts'', zegt een insider. ,,Maar het is natuurlijk wel zo dat zijn papieren niet slechter zijn geworden.'' De financiële en maatschappelijke turbulentie is echter zo groot, dat de commissarissen dit najaar best een ander naar voren kunnen schuiven als de ontwikkelingen daartoe aanleiding geven.

Kist komt uit het Nationale-Nederlanden verzekeringsbedrijf, de grootste dochter van ING. Het is nog steeds zijn eerste baan. ,,Ouderwets? Ik heb twaalf verschillende banen gehad bij dit concern, om de twee of drie jaar iets anders. Ook in het buitenland (VS).''

Met de selectie van Kist kiezen de commissarissen voor kennis van zaken, internationale ervaring en een teamspeler. Zijn brede ervaring is een streepje voor op nieuwkomers in het bestuur als Rinnooy Kan en Tilmant (Belgische BBL), terwijl voor financiële mensen (Maas) de absolute top in het bedrijfsleven niet meer is weggelegd, crises daargelaten.

Kist speelde bij H.H.& IJ.C. (tegenwoordig hockeyclub Klein Zwitserland) in Den Haag, is een voormalige international (vijfde plaats Olympische Spelen 1968), speelt jaarlijks nog een partijtje tegen andere verzekeraars en traint voor zijn zesde marathon (met drie van zijn zoons).

Door zijn carrière bij NN, zoals de dochter in de wandeling heet, en zijn betrokkenheid bij het Verbond van Verzekeraars, wordt hij door de buitenwereld steevast met de verzekeringstak geassocieerd, erkent Kist. Maar dat is al lang niet meer zijn volledige werk. Vanaf de fusie in 1991 van ING is hij ,,ook bezig als bankier''. Bij de omstreden fusie zorgde hij er met voorzitter Van Rijn voor dat de relaties met de tussenpersonen, die zich bedreigd voelden door de directe verkoop van verzekeringen door de Postbank, weer hersteld werden.

De ambitie van ING om op korte termijn enkele grote overnames in de Amerikaanse verzekeringswereld te plegen heeft niets met zijn benoeming te maken, verzekert hij. Dat is het collectief gedragen beleid van de raad van bestuur. Dat het na de bankier Van der Lugt weer tijd was voor een verzekeraar wijst Kist gedecideerd van de hand. ,,Dat speelt niet mee.'' Denken in termen van bloedgroepen ,,is helemaal weg''.