Internet-piraten belagen computers NAVO met e-mails

Elektronische `piraten' hebben vanuit Belgrado een Internetguerrilla ontketend tegen de NAVO, aldus de woordvoerder van de NAVO, Jamie Shea.

Eerder deze week drongen piraten de Internetserver van de NAVO binnen. De hackers voerden een bombardement van e-mails uit waardoor de server overvoerd raakte en vastliep. Vanuit Belgrado worden elke dag 2.000 elektronische brieven verstuurd met een virus. De schade valt mee: de virussen zijn tot nu toe succesvol opgespoord en vernietigd voordat ze hun schadelijke werk konden uitvoeren, aldus Chris Scheurweghs, die verantwoordelijk is voor de elektronische post van de NAVO.

Scheurweghs heeft sterk de indruk dat het een uitgekiende strategie betreft bedoeld om zo veel mogelijk bronnen van informatie te blokkeren, niet in de laatste plaats om te voorkomen dat de Joegoslavische bevolking verneemt van de oorlog uit andere bronnen dan die van het regime van Slobodan Miloševic.

Eerder deze week ging het gerucht dat ook de Internetserver van het Witte Huis van buitenaf was platgelegd. De woordvoerder van president Clinton, Joe Lockhart, bevestigt dat de pagina van het Witte Huis afgelopen weekeinde zeer druk bezocht is en hierdoor tijdelijk lam heeft gelegen. De Amerikaanse geheime dienst onderzoekt of het om een criminele actie gaat.

Naast de geconstateerde piraterij wordt het Internet ook veel gebruikt voor propagandadoeleinden. Zo heeft de Joegoslavische Federatie van Miloševic een eigen Internetpagina. De Internetpagina van Kosovo Press publiceert dagelijks vele communiqués van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. Tenslotte zijn er diverse babbelboxen waar Kosovo-Albanezen in het buitenland meer te weten proberen te komen over het lot van hun familieleden in Kosovo. (Reuters, AFP)

DOSSIER Kosovo-crisis: www.nrc.nl/W2/Lab/Kosovo/internet.html