Internationale beurzen

LONDEN

De overname van olie- en chemiebedrijf Arco door BP Amoco beïnvloedde de beurs van Londen vanochtend nauwelijks. De acquisitie was eerder aangekondigd en vormde voor beleggers geen nieuws meer. Onder invloed van de hogere koersen van de grote banken en farmaciebedrijven ging de FTSE-index 16,2 punten omhoog naar 6311,05.

FRANKFURT

SAP was vanochtend de grootste verliezer op de effectenbeurs van Frankfurt. De softwaremaker werd verrast door de mededeling van de Amerikaanse branchegenoot People Software Inc. dat de verkopen in de VS stagneren. Ook de verkopen van het eigen R/3 programma van SAP vielen in het eerste kwartaal van dit jaar tegen. Die combinatie zorgde voor een daling van het aandeel met ruim drie procent naar 287,80 euro. BMW ging licht omlaag. Ondanks de bekendmaking dat de Duitse autofabrikant met de Britse regering een akkoord heeft bereikt over een subsidie voor de fabriek in Longbridge van Rover, de noodlijdende dochter van BMW.

PARIJS

De industriesector (vooral olie- en chemiefondsen) drukten vanochtend de CAC-index in Parijs, evenals de onzekere politieke situatie in verband met Kosovo en de lagere beurs van Wall Street gisteren. Kort na het middaguur noteerde de CAC 13,30 punten lager op 4167,58 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is het nieuwe financiële jaar in Japan goed begonnen. De Nikkei-index steeg vandaag 490,94 punten (3,1 procent) tot 16.327,56. De beurs reageerde daarmee niet op de koersverliezen op Wall Street gisteren. Het begin van een nieuw boekjaar was voor vermogensbeheerders aanleiding aandelen te kopen.

De andere beurzen in het Verre Oosten noteerden eveneens hoger. In Zuid-Korea wonnen de aandelen gemiddeld 2,9 procent. De Hang Seng-index in Hongkong sloot 1,2 procent hoger.

In Australië werd in verband met het paasweekeinde slechts een halve dag gehandeld. De All Ordinaries-index in Sydney eindigde met een bescheiden winst van 0,2 procent.

NEW YORK

De aandelenkoersen op de beurs van New York zijn gisteren opnieuw gedaald. De Dow Jones-index leverde 127,10 punten in op 9786,16. Alleen aan het begin van de handel zat de beursindex op winst, maar al snel sloeg de stemming om. Dat kwam met name door de zwakke prestaties van de aandelen van Philip Morris en Coca-Cola. Het tabaksconcern moet 81 miljoen dollar betalen aan de familie van een aan longkanker overleden man, terwijl de frisdrankenproducent lager was doordat diverse analisten hun winstverwachtingen naar beneden bijstelden.

De technologiefondsen haalden halverwege de handel de Dow Jones-index wel wat omhoog, maar tegen het einde werd het verlies toch weer groter.