Ibrahim Rugova

(54) is de Gandhi van Kosovo. De intellectueel Rugova, die in de jaren zestig aan de Sorbonne studeerde, wierp zich na de inlijving van de autonome provincie Kosovo in 1989 op als leider van de Kosovaren. Hij richtte de `Democratische Liga van Kosovo' (LDK) op en werd in 1992 tot president gekozen. Rugova predikte passieve weerstand en bouwde een ondergrondse staat op, compleet met een presidentieel paleis. Maar zijn diplomatieke contacten brachten Kosovo niet op de kaart en dwongen de Serviërs niet naar de onderhandelingstafel. Dat lukte het militante UÇK wel. Met zijn zijden sjaaltjes en wollige taal lijkt Rugova derhalve slechts een herinnering aan een mislukt experiment, maar misschien is zijn rol nog niet uitgespeeld. UÇK'ers zeggen vaak dat Rugova Kosovo weliswaar niet kon bevrijden, maar dat de veldcommandanten op hun beurt een raar figuur zouden slaan bij een bezoek aan het Witte Huis.