Hedy

Europese idealisten heet het boek dat journalist Joep Dohmen (ex-VNU, nu NRC Handelsblad) heeft geschreven over het Europees Parlement. Het is een titel vol bittere ironie, want wat Dohmen in zijn boek beschrijft heeft niets met idealisme, maar alles met zakkenvullerij te maken. Het is een vernietigend boek. Dohmen legt onder meer tot in detail uit hoe veel Europese parlementariërs zichzelf (of hun partij) verrijken, familieleden aan baantjes helpen en de loyaliteit van geaccrediteerde journalisten kopen.

Linkse zakkenvullers trekken vanwege hun wereldverbeterende pretenties altijd meer de aandacht dan rechtse zakkenvullers, en daarom is het niet verwonderlijk dat Dohmen uitvoerig stilstaat bij het gedrag van Hedy d'Ancona (PvdA), afgevaardigde van de PES, de Partij van de Europese Sociaal-democraten. Over d'Ancona schrijft hij: ,,Van de 36 keer dat ze op vrijdag in Straatsburg is, tekent ze zeventien keer voor het geld. Daarna vertrekt ze telkens binnen het uur, zonder aan een enkele stemming deel te nemen. D'Ancona is op vrijdag namelijk een vaste passagier van de vlucht van 11.10 van Straatsburg naar Amsterdam. Ze neemt dat toestel meestal met haar collega's De Vries, Wijsenbeek en Eisma.''

Verderop in zijn boek constateert Dohmen dat sinds d'Ancona de PvdA-eurodelegatie leidt haar zoon het drukwerk van die delegatie mag verzorgen.

So far so bad. Hoe reageert men vanuit de PvdA op dit alles? Gisteren, bij de boekpresentatie in Nieuwspoort, kregen we een aardig voorproefje. Dorette Corbey, een kandidaat-lid van de PvdA voor het Europees Parlement, noemde Dohmens boek `nuttig', maar ze vond de toon wel erg `cynisch en calvinistisch'. Met de inschakeling van de zoon had ze geen problemen, ,,want de kwaliteit van zijn drukwerk is goed''.

Vanmorgen reageert d'Ancona herself in de Volkskrant. Ze ontkent geld te hebben aangenomen voor vergaderingen waaraan ze niet heeft deelgenomen. En wat betreft die zoon: daar staat ze buiten. Dohmen is `kwaadwillend' en `slordig'.

Prima. Alleen is er voor d'Ancona een vervelende omstandigheid: de onthullingen over het dikbetaalde absenteïsme van haar en anderen zijn al vorig jaar door de VNU-dagbladen gepubliceerd. Ze gaf toen een verklaring uit waarin ze het aannemen van het geld niet ontkende, maar volstond met: ,,Ik doe mijn plicht tot het moment dat ik naar het vliegtuig moet.''

Ik heb Dohmen gevraagd wat hij van het verweer van d'Ancona vandaag in de Volkskrant vindt. Hij zei: ,,Het is een flagrante leugen, zij heeft dat geld altijd opgestreken.''