Hashim Thaçi

(29) leidde vorige zomer onder de nom de guerre De Slang het UÇK in de kortstondige `hoofdstad' Mališevo in Centraal-Kosovo. Hij is de rijzende ster van de Kosovaarse politiek en de premier van de door de UÇK geïnstalleerde regering van Kosovo. Deze pragmatische hard-liner stamt uit het onverzettelijk Drenica-gebied en was in 1989 al actief in het studentenverzet tegen de Serviërs. Later studeerde hij politicologie in Zwitserland en Duitsland. Daar raakte Thaçi betrokken bij de marxistisch-leninistische volksbeweging Kosovo in ballingschap, een van de voorlopers van het UÇK. Binnen de Kosovaarse delegatie in het Franse Rambouillet was hij een onbekend gezicht, maar al snel bleek hij de leiding te hebben, niet Rugova. Thaçi talmde met het zetten van een handtekening onder het vredesakkoord en bracht op die manier het Westen in verlegenheid.