GALERIE

Emmanuele Antille

Galerie Akinci is door de Zwitserse Emmanuelle Antille ingericht als woonkamer, waar je in een luie stoel kunt kijken naar haar video-installatie Reflecting Home. Behalve op monitoren zijn de videobeelden ook levensgroot op de wand geprojecteerd. De kunstenares, die zelf de hoofdrol speelt, lijkt hierdoor haast lijfelijk aanwezig. T/m 17 april, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Joseph Semah

De tekeningen en sculpturen van Joseph Semah kunnen gezien worden als hedendaagse interpretaties van Thora en Talmoed, de joodse religieuze geschriften. Semah stelt existentiële vragen aan de orde over o.a. de relatie tussen Christendom en Jodendom en brengt `correcties' aan op de kunstgeschiedschrijving. In zijn werken maakt hij gebruik van een rijke symboliek, waarin iconografische elementen als de geit, de dingo, de haas of de wandelstok steeds terugkeren. T/m 5 mei in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag. Di t/m za 11-17u.

Art Primeur

Ieder jaar bezoekt de Stichting Art Primeur de eindexamenexposities van de Nederlandse kunstacademies en stelt een deskundige jury een expositie samen met de meest veelbelovende afgestudeerden. Dit jaar viert Art Primeur haar eerste lustrum met een extra tentoonstelling in Teekengenootschap Pictura, waarbij een selectie is gemaakt van vijftien oud-exposanten. T/m 22 april, Voorstraat 190-192, Dordrecht. Di t/m zo 13-17u. Art Primeurs nieuwe lichting 999 in het CBK, Voorstraat 180, Dordrecht. Di t/m zo 12-17u.

Superflex

De Deense kunstenaarsgroep Superflex werkt als een coördinerende factor tussen kunst, zakenleven en verschillende gebieden van onderzoek. In Casco tonen de drie kunstenaars hun meest recente project Karlskrona2, een virtuele `schaduwstad' van de Zweedse havenstad Karlskrona, die door de virtuele bewoners naar believen veranderd kan worden. Karlskrona2 is een model voor een stad in ontwikkeling en levert bijvoorbeeld ook commentaar op de uitbreiding van de stad Utrecht met het project Leidsche Rijn. T/m 18 april in Casco, Oudegracht 366, Utrecht. Di t/m zo 13-17u30.

En verder

Schilderijen van Joris Geurts t/m 2 mei in Slewe Galerie, Kerkstraat 105A, Amsterdam; Tekeningen en schilderijen van Benoît t/m 21 april in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; De tentoonstelling Chinese Whispers met werk van tien Chinese kunstenaars t/m 8 mei in Galerie Serieuze Zaken, Elandsstraat 90, Amsterdam; Foto's van Mirjam de Zeeuw t/m 1 mei in Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam; Tekeningen en schilderijen van Geert Baas en beelden van Yumiko Yoneda t/m 18 april in Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag; Fotos van Luuk Wilmering t/m 1 mei in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem; Schilderijen van Rob Knijn t/m 18 april in De Verschijning, Lanciersstraat 42, Tilburg.