Duitse strop voor bouwer NBM

Bouwonderneming NBM-Amstelland heeft in Duitsland vorig jaar een verlies geleden van 26 miljoen gulden. Daarnaast heeft het bedrijf 30 miljoen afgeschreven op de Duitse orderportefeuille van 250 miljoen gulden. Redenen zijn de stagnerende economie in Duitsland en de afschaffing van fiscale stimulansen voor Duitse projectontwikkelaars.

NBM-Amstelland is niet de enige Nederlandse bouwer die met tegenvallers in Duitsland kampt. Eerder werd al duidelijk dat branchegenoot HBG, die veel actiever is in Duitsland dan NMB-Amstelland, voor honderden miljoenen moest afschrijven op de Duitse activiteiten.

Bestuursvoorzitter A. Baar, die per 19 mei vertrekt bij NBM-Amstelland, zei vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers niet te verwachten dat de situatie op de Duitse bouwmarkt snel verbetert. Het concern trekt zich niet uit Duitsland terug, maar zal volgens Baar de activiteiten wel tot een minimum beperken.

Afgezien van het verlies in Duitsland heeft NBM-Amstelland een goed jaar achter de rug. Vooral de inlijving van woningbouwer Wilma Nederland stuwde omzet en winst omhoog. De concernomzet steeg vorig jaar met 34 procent tot 5,4 miljard gulden (3,3 procent zonder Wilma); het nettoresultaat nam met 57 procent toe tot 198 miljoen gulden (22 procent zonder Wilma). Per aandeel steeg de winst met 30 procent tot 3,55 gulden (1,61 euro). NBM-Amstelland wil het dividend verhogen van 1,40 tot 1,75 gulden per aandeel.

Bij NBM-Amstelland verschuift het accent van de `klassieke' aannemerij (met lage marges) naar de veel betere renderende handel en projectontwikkeling. Inmiddels bestaat nog maar de helft van de omzet uit `Bouw & Infra' en volgens Baar zal dit percentage de komende jaren nog lager worden ten gunste van vooral de activiteiten in de detail- en groothandel.

J. van Busel volgt bij de aandeelhoudersvergadering volgende maand Baar op als voorzitter van NBM-Amstelland. Philips-topman C. Boonstra wordt commissaris bij het bedrijf.