De heilige berg van Amerika

Indrukwekkend, rauw en magisch schiet Mount Shasta 4319 meter de hoogte in. De besneeuwde top van de nog actieve Noord-Californische vulkaan is in de wijde omtrek te zien. Indianen vereerden de berg als tastbare vertegenwoordiger van Moeder Aarde. Tegenwoordig worden aan Mount Shasta heilige krachten toegeschreven die worden uitgebuit door de lokale middenstand. Schares hippies, new agers en andere esoterische types worden met open armen ontvangen op de hellingen van America's Sacred Mountain.

Het mist al tien dagen op rij en dat is niet goed, zegt Nanny Kamphuis (56) zorgelijk. De top van Mount Shasta is in nevelen gehuld en dat voelt ze in haar rug. ,,Je moet de berg helemaal kunnen zien om haar `healing powers' te voelen'', legt de Nederlandse uit. Dertig jaar geleden kwam ze naar de Verenigde Staten, op zoek naar hippiegeluk en vrijheid. Haar rugpijn wordt erger en erger nu de mist zo lang aanhoudt. ,,Dit is niet goed'', herhaalt ze. Ze staat midden in een bergweide wat te sjorren aan het oude tentdoek van haar tipi. Het miezert en in het doek is geen beweging te krijgen. Haar grote bril is beslagen en haar twee vlechten hangen drijfnat over haar schouders. ,,Het is geen gemakkelijk leven hier'', zucht ze.

Na langdurig van commune naar commune te zijn gereisd, is ze neergestreken op de hellingen van Mount Shasta. Toen ze de berg voor het eerst zag wist ze het: ,,Hier ga ik nooit meer weg, dit is een magische plek.'' De eerste drie jaar woonde ze ver van de bewoonde wereld in een tipi. Nu heeft ze een blokhut laten bouwen, die even afgelegen ligt als de indianentent. Samen met haar dochter Golden (9) woont Kamphuis in haar eigen paradijs. Om in haar levensonderhoud te voorzien, heeft ze een schooltje opgericht. Voor de `School of Natural Living' gaat ze rond met lesmateriaal naar leerlingen die eveneens geïsoleerd wonen. ,,Zo leven wij hier, zonder tussenkomst van de regering en in harmonie met de natuur.''

Als de ingrediënten voor dat evenwicht érgens te vinden zijn is het wel rond Mount Shasta. Enorme pijnboomwouden, afgewisseld met bergweides bepalen het aanzicht van de onderste hellingen van de berg. Door de smeltende sneeuw en de vele regen stromen er flinke beken vanaf. Tamme herten kijken niet op of om als wandelaars langslopen. 's Nachts jagen beren en bergleeuwen door de bossen. Boven de top vormen zich vaak donkere wolken, die soms wel dagen blijven hangen.

De Nederlandse daalt zo min mogelijk af naar het gelijknamige dorpje aan de voet van Mount Shasta. Dat is helemaal ingesteld op de toeristen die een bedevaartstocht naar de heilige berg maken. In de hoofdstraat zijn niet alleen de gebruikelijke ijzerwinkels gevestigd maar ook vier astrologen. Winkeliers wensen klanten `health, harmony and happines' toe. In coffeeshop The Has Beans wordt overwegend Indaanse chai-thee geschonken en The Black

Bear Diner, `good old-fashioned food', adverteert met vegetarische gerechten. De plaatselijke middenstand buit de populariteit van de berg flink uit. Onder de leus `Mount Shasta, where heaven and earth meet' worden er meditatie-wandelingen in het gebied georganiseerd, kunnen ballonvluchten worden geboekt (including special meditation flights) en er zijn dagtochten naar de heilzame bronnen. ,,Eén grote tourist trap'', bromt Kamphuis terwijl ze in haar gedeukte Toyota pick-up door de hoofdstraat rijdt.

Het jaarlijkse Wesak-festival is het hoogtepunt van het commerciële spirituele leven rondom Mount Shasta. Ieder jaar komen new agers uit de hele wereld in mei bij de berg samen om drie dagen lang te mediteren, zingen en `innerlijke reizen te maken'. Het kruispunt van energiestralen rond Mount Shasta, volgens de organisatoren uniek in de wereld, moet de groepsmeditaties op een hoger niveau brengen.

De ongeveer 1200 bezoekers van het festival brengen het grootste gedeelte van hun weekend van `kosmische elevatie' door in de gymzaal van het plaatselijke college. De berg zelf bezoeken ze vooral `in gedachten'. Met behulp van de monotome stem van dr. Joshua David Stone, intermediair voor allerhande goden en aartsengelen, mediteren de bezoekers ongeveer acht uur per dag. Vele niveaus van geestelijke verlichting worden gehaald, wat leidt tot uitzinnige huil- en juichpartijen van de aanwezigen.

Het verschil tussen de permanente bewoners en de festivalbezoekers is duidelijk. Onder de autochtonen heerst een `wij zijn echt en zij niet'- sfeertje. Op het parkeerterrein van de school hebben sommige lokale alternatievelingen tenten opgezet om souvenirs en diensten te verkopen aan de `weekendhippies'.

,,We kunnen goed aan ze verdienen'', zegt John (40). Hij woont al tien jaar in een tot camper omgebouwde bestelauto. Samen met zijn Duitse vriendin legt hij tarotkaarten en verkoopt mineralen. John ziet overal complotten in. Voornamelijk complotten van de Amerikaanse overheid met als doel het leven rond de berg zo zuur mogelijk te maken. Zo wordt mist rond de berg gefabriceerd door de overheid, ,,om de seismische golven die Mount Shasta uitstoot te verhullen'', meent hij. Op de bodem van de idyllische bergmeertjes zou radioactief afval liggen om alle gelukkige Mount Shasta bewoners ziek te maken. En eens komt de dag dat alle hippies worden opgepakt en met goederentreinen naar geheime gevangenissen in de woestijn worden gebracht. Zodat niemand meer van de positieve krachten van de berg kan genieten. Johns staalblauwe ogen puilen uit bij de gedachte.

Eén theorie is hard op weg werkelijkheid te worden. Al worden de hippies weliswaar niet opgepakt, het wordt ze een stuk moeilijker gemaakt vrijuit over de berg te zwerven. Projectontwikkelaars hebben de afgelopen jaren steeds meer delen van Mount Shasta gekocht. Vaak worden er vakantiehuizen voor gefortuneerden uit het zuiden op gebouwd, en die hebben geen behoefte aan mediterende alternatievelingen. Grote omheiningen en borden met het opschrift `trespass and you will be shot' zijn het gevolg. Toen vorig jaar de uitbreiding van het skipark op stapel stond – bovenop de meest heilige Indiaanse begraafplaats – kwam de lokale bevolking in actie en richtte de organisatie Save Mount Shasta op. Het lukt de organisatie echter niet de bouwactiviteiten tegen te gaan.

De laatste dag van het festival proberen de festivalgangers letterlijk dichter bij hun goden te komen. In een lange colonne rijden ze Mount Shasta op. Hun tocht eindigt als de weg wordt versperd door twee meter sneeuw. In de bossen op de berg mediteren ze al staande in grote cirkels. Hun spirituele pelgrimage is ten einde. Gehuil en blijdschap overstemmen het gezang van de vogels.

Mount Shasta is te bezoeken via San Francisco. Het dichtsbijzijnde vliegveld is dat van Reading, alleen bereikbaar per binnenlandse vlucht. Mount Shasta ligt aan de interstate 5, die langs de westkust van de Verenigde Staten loopt. Naast esoterisch centrum is de berg ook een prachtig natuurgebied, waar kan worden geskied, gewandeld en geklommen. Het Wesak-festival is dit jaar van 27 tot 30 mei. Meer informatie over Mount Shasta is te vinden op http://mtshasta.com en http://www.shastaspirit.com